Ekspert: Bødestraf for »facerape« er en øjenåbner

To teenagedrenge er i retten blevet idømt bøder for at ændre en piges Facebook-profil.

 Jurist mener, det er en »øjenåbner for, at strafferetten også gælder på de sociale medier.« Arkivfoto: AFP/Nicholas Kamm
Jurist mener, det er en »øjenåbner for, at strafferetten også gælder på de sociale medier.« Arkivfoto: AFP/Nicholas Kamm
Henholdsvis 2.000 og 4.000 kroner. Så meget koster det at lægge en penis på en andens profilbillede på Facebook samt at offentliggøre private beskeder fra vedkommendes konto.

Det har to teenagedrenge måttet sande i retten i Helsingør.

Den jævnaldrende pige, der blev udsat for hændelsen, meldte sammen med sine forældre sagen til politiet, som sporede IP-adressen til de to drenge. Drengene blev tiltalt for overtrædelse af brevhemmeligheden, blufærdighedskrænkelse og for at viderebringe meddelelser om andres forhold, skriver Frederiksborg Amts Avis.

Facerapedom en advarsel til andre børn

»Facerape« er en betegnelse for at få adgang til en andens Facebook-profil og ændre oplysninger, skrive statusopdateringer eller lignende.

Og mens fænomenet typisk har været set som en mere eller mindre uskyldig spøg, er sagen her en advarsel til andre børn. Det mener lektor i jura ved Københavns Universitet, Trine Baumbach, som kalder sagen 'yderst interessant'.

»Det her er en påmindelse om, at de spilleregler, der gælder uden for sociale medier, også gælder på de sociale medier,« siger hun.

Hun mener desuden, at dommen sandsynligvis vil føre til flere sager af samme karakter.

»Det kan jeg sagtens forestille mig. Denne sag gør børn og forældre opmærksomme på, at chikane og mobning på nettet ikke er noget, de behøver finde sig i,« siger hun.

En joke kan være en strafbar handling

Trine Baumbach opfordrer de unge til at se sagen som en advarsel om, at de skal tænke sig om en ekstra gang, før de skriver ting på sociale medier - hvad enten det er på deres egen eller andres profiler.

»Det, der er ment som en joke eller en drengestreg, kan være så krænkende, at det er en strafbar handling,« siger hun.

Også Kuno Sørensen, psykolog i Red Barnet, understreger, at det er vigtigt, at internettet ikke får særstatus i denne type lovovertrædelse.

»Det er vigtigt ikke at gøre det, at det sker online, til noget specielt. Som sigtelserne siger, er der tale om at bryde brevhemmeligheden og videregive private meddelelser,« siger han til Frederiksborg Amts Avis.

Mest læste