Du kan blive syg af torsk med sælorm

Et stigende antal sæler i farvandene giver problemer for fiskeriet. Torsk smittes med sælorm, som kan gøre mennesker syge. Fiskeindustrien kæmper for at forhindre ormene i at nå køkkenbordene.

Videnskabelig assistent Foojan Mehrdana håndterer filetkniven i laboratoriet for fiskesygdomme på Institut for Veterinær Sygdomsbiologi, Københavns Universitet, SUND, som hver mandag modtager friske torsk fra Østersøen og undersøger dem for sælorm. Foto: Kasper Palsnov
Videnskabelig assistent Foojan Mehrdana håndterer filetkniven i laboratoriet for fiskesygdomme på Institut for Veterinær Sygdomsbiologi, Københavns Universitet, SUND, som hver mandag modtager friske torsk fra Østersøen og undersøger dem for sælorm. Foto: Kasper Palsnov

Sæler spiser fisk og har ingen respekt for ejendomsretten. Så det er naturens orden, at tilbagekomsten af sælen i de danske farvande giver konkurrence til fiskerne, som får deres ruser og fangstnet ødelagt. Især den store gråsæl er begavet nok til at plukke fisk af liner og net i stedet for at fange dem selv.

Det er en alvorlig trussel mod især det kystnære fiskeri, men sælerne har også bragt en anden trussel med sig, som kan ramme os alle, hvor det gør mest ondt: I maven og på pengepungen.

Det er nemlig også naturens orden, at sæler smitter fisk med parasitter, og sælormen er i voldsom stigning i Østersø-torsken.

»I starten af 80erne undersøgte jeg også Østersø-torsk for parasitter. Dengang var der næsten ingen sæler og heller ingen sælorm. Jeg kunne undersøge tusindvis af torsk uden at finde en eneste orm. Nu ser vi orm i måske 20 procent af torskene, og antallet er stigende i den enkelte fisk,« siger professor i fiskesygdomme Kurt Buchmann, Institut for Veterinær Sygdomsbiologi, Københavns Universitet, SUND.

Hans laboratorium udfører en løbende undersøgelse af torsk fra Østersøen for parasitter, og Buchmann mener, at tiden er kommet til at tale højt om sælormene.

»Ingen vil sige noget negativt om fisk, fordi forbrugerne ikke skal skræmmes væk fra den sunde spise. Men der er tale om en parasit, som er sygdomsfremkaldende for mennesker, og vi har set en mærkbar stigning i år. Vi må tage hul på debatten, hvad vi skal gøre ved de problemer, som sælerne bringer med sig,« siger Buchmann.

Sælormene er ikke en trussel mod hverken sælbestanden eller torskebestanden, selv om indvider med særlig mange parasitter kan bukke under. Parasitten er ikke livsfarlig for almindelige mennesker, men det er heller ingen skovtur at få sælorm.

»Det ikke noget, man dør af, men man kan blive rigtig skidt tilpas. Og I sjældne tilfælde kan sælormen bore sig igennem mavesækken eller tarmen og så kan det få mere alvorlige følger. Derfor skal man kun spise varmebehandlet fisk, enten stegt, kogt eller varmrøget. Hvis man endelig skal spise rå fisk, skal den først fryses ned under 20 minusgrader i et døgn,« siger Kurt Buchmann.

Hvis man får mistanke om sælorme-infektion efter at have spist rå fisk, kan man sandsynligvis udrydde ormene med de samme ormemidler, som også bruges mod menneskets spolorm og mod børneorm, der minder om sælormene. Diagnosen kan stilles af en læge, og risikoen for bivirkninger ved en ormekur er ganske lav.

»Det er især et økonomisk problem. Forbrugerne bryder sig selvfølgelig ikke om at se orm i deres spisefisk, selv om det ikke er farligt, så industrien kæmper for at holde fiskene ormefrie med deres egenkontrol,« siger Kurt Buchmann.

Sælen er fredet

Sælormen er ikke den eneste parasit som går i torsk, og nogle orm har præferencer for bestemte muskler. Sælormen kan findes i hele torsken, så fiskeindustrien kan ikke nøjes med at gennemlyse bugflappen eller andre udvalgte stykker. Det er hele fileten, der skal undersøges, og som kan være ødelagt af orm.

»Vi oplever klart en øget forekomst af parasitter som følge af sælerne, og vi vil opfordre politikerne til at overveje regulering af sælerne,« siger Poul Melgaard, direktør for Danish Seafood Association, der organiserer den danske fiskeindustri.

Der blev drevet voldsom jagt på sæler i Danmark op gennem 1900-tallet, hvor der ligefrem var skydepræmie på dem. Siden 1977 har alle sæler være totalfredede i Danmark. Med særlig tilladelse fra Naturstyrelsen kan sæler dog blive skudt, hvis de gentagne gange truer fiskeriet direkte et sted. Tilladelsen er givet 15-20 gange de senere år.

Industrien kontrollerer torskene for sælorm og andre parasitter på lysborde undervejs i produktionsgangen fra hel torsk til filet.

»Sælormene er en stor udfordring for vores egenkontrol. Hvis alle fisk fremover skal gennemlyses, skal vi måske bruge større gennemlysningsborde eller ændre på produktionsflowet. Det er dyrt i sig selv, og der er samtidig en større risiko for at ødelægge fileten, kvaliteten kan falde, eller mere af fisken skal kasseres. Og på grund af international konkurrence kan vi ikke bare hæve priserne og sende regningen videre til forbrugeren,« siger Poul Melgaard.

Se her, hvordan professor Kurt Buchmann undersøger en torsk for orm:


 

Er du på mobilsitet, da klik her.

Mest læste

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på b.dk skal du tillade visning af annoncer på b.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer b.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.