Vintest: Ypperstepræstens ravgule nektar

Biodynamikkens utrættelige fortaler, Nicolas Joly, er manden bag en stribe store Savennières-vine fra Loire.

Nicolas Joly, manden bag ugens bedste vin, Les Vieux Clo, nægter at lade sig titulere som vinmager: "Natur assistent", står der på hans visitkort. Efter at have studeret på Columbia University arbejdede Joly som ung som investment banker i New York, indtil han i 1977 vendte tog hjem til Frankrig og overtog familiegården i den lille eksklusive Savennières appellation i Loire.

Utilfreds med moderne landbrug lagde Joly - som den første vinproducent, jeg kender - om til biodynamisk brug allerede i 1980. Siden har han været en utrættelig bannerfører for biodynamisk vin. Joly både lyder som og ligner mere en filosof end en vinmager, hans foredrag har nærmest karakter af bønnemøder.

Han har sine egne meget klare, men ikke altid lige let forståelige holdninger til vinen: F.eks. mener han, at køleskabets stråling påvirker vinen i negativ retning, og i tilfældet ugens vin, befaler han, at den dekanteres nøjagtig to gange. Om to gange omhældning er bedre end én eller tre, skal jeg ikke kunne sige, men det er klart, at Les Vieux Clos har godt af en gang luft. Som med andre lavt svovlede vine er det, som om den strammer sig op og virker mindre oxideret efter luftning.

Vinen er i øvrigt - som alle andre tørre chenin blanc baserede vine - en glimrende ledsager til eksotisk mad og retter fra det salte køkken, hvor æble indgår.

Mest læste