Simremad: Rødvinsbraiseret oksesteg med løg og rødbeder

En langtidssimret steg er perfekt, hvis du vil bruge din dag på alt muligt andet end madlavning. Den passer nemlig sig selv. Få her Nanna Simonsens velsmagende opskrift på rødvinsbraiseret oksesteg med løg og rødbeder. Det er sæson for stenbiderrogn, så selvfølgelig er der også en opskrift på det i denne uge.

Mad af den her slags tager en halv time at forberede - derefter skal den bare stå og simre fire timer ovnen. Avocadosalaten til stenbiderrognen indeholder – udover rødløg – fine terninger af glaskål som giver en skøn sprødhed og delikat nøddeagtig sødme til salaten.
Mad af den her slags tager en halv time at forberede - derefter skal den bare stå og simre fire timer ovnen. Avocadosalaten til stenbiderrognen indeholder – udover rødløg – fine terninger af glaskål som giver en skøn sprødhed og delikat nøddeagtig sødme til salaten.

Rødvinsbraiseret oksesteg med løg og rødbeder
4-6 personer

  • ca. 1 kg okse tykkam eller -bov
  • salt
  • 700-800 g rødbeder
  • 5-6 bananskalotteløg
  • olivenolie og smør
  • 7-8 fed hvidløg
  • kviste af frisk timian og frisk rosmarin
  • 1 laurbærblad
  • 15-20 peberkorn
  • 5-6 dl kraftig rødvin


Drys kødet med salt og lad det trække en halv times tid.

Skyl og skræl rødbederne og skær dem i grove stykker. Pil løgene og halver dem. Dup kødet tørt og brun det omhyggeligt i smør og olie i en stegegryde. Tag kødet op og smid stegfedtstoffet ud. Læg rødbeder, løg og upillede hvidløgsfed i gryden, krydr grøntsagerne med salt og peber og dryp lidt olivenolie over dem.

Læg krydderurter og peberkorn ved og mas det brunede kød ned mellem grøntsagerne. Hæld vin og vand ved til det står halvt op om kødet og læg låget på (et låg der ligesom gryden skal kunne tåle at komme i ovnen - se TIP). Stil gryden i ovnen ved 150° og lad kød og grøntsager bage i ca. 4 timer, eller til alt er meget mørt.

Tag gryden ud af ovnen og løft kød og grønsager over i et dybt fad (dæk det til med alufolie og et viskestykke) og kog skyen ind til den er kraftig og god (dvs. skyen reduceres til mindre end en tredjedel). Skær kødet i skiver eller »chunks« og server det med sky, løg, rødbeder  - og evt. kartoffelmos.

Kartoffelmos
Mosekartofler (fx Estima) – skræl dem, eller skrub dem blot, hvis du kan lide en grov mos. Skær dem i småstykker, kog dem helt møre uden salt, hæld vandet fra (gem 3-4 dl). Tør kartoflerne lidt i gryden på lavt blus, og mos dem så med et piskeris, spæd med kartoffelvand, tilsæt smør og smag til med salt og peber. Voila, kartoffelmos.

TIP
Hvis du ikke har en rigtig stegegryde med låg, kan du brune kødet på en stegepande og så lægge det og grøntsagerne over i en god stålgryde eller en ovnfast porcelæns-, kreamik- eller stentøjsbeholder med låg. Og hvis beholderen/gryden ikke har et egnet låg, kan du i stedet lukke den til med to lag bagepapir og sølvfolie og så binde de tre lag fast om beholderen/grydens rand med bomuldsgarn.

Den nemme opskrift
Avocadosalaten til stenbiderrognen indeholder – udover rødløg – fine terninger af glaskål som giver en skøn sprødhed og delikat nøddeagtig sødme til salaten. Glaskål er en lille rund (som en appelsin) og fast kåltype. Det er ikke de små ubetydelige blade, men selve den opsvulmede kålstok, man spiser.

Stenbiderrogn med skyrdressing og avocadsalat
4 personer

  • 150-200 g renset og saltet frisk stenbiderrogn (se TIP)
  • 1 dl økologisk/gammeldags kærnemælk
  • 1 dl skyr
  • salt
  • sukker
  • 1 glaskål
  • 2 modne, men stadig faste avocado
  • 1 rødløg
  • ca. 2 tsk. friskpresset citronsaft
  • ca. 1 tsk. jomfruolivenolie
  • salt og peber
  • ristet rugbrød


Rør eller pisk kærnemælk og skyr sammen og smag til med et nip salt og sukker. Skær glaskålen i skiver på 6-8 mm, skræl hver skive og skær den skællede glaskål i små fine terninger. Skær avocadoerne i kvarte, fjern skindet og skær kødet i tilsvarende fine terninger. Pil løget og snit det i bitte små terninger. Kom glaskål, avocado og løg i en skål, tilsæt citronsaft og olie, vend det forsigtigt rundt og smag til med salt og peber. Rist rugbrødet og anret stenbiderrogn og avocadosalat sammen med brødet og dryp skyrdressingen over.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på b.dk skal du tillade visning af annoncer på b.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer b.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.