Sådan laver du juleanden

.
.

Juleand
4-6 personer

  • 1 and (3-3,5 kg)
  • 7-8 dl vand til bradepanden
  • en bid selleri en gulerod (skrællede) og ½ upillet løg (skallen giver god farve til saucen)
  • fyld:
  • 4-6 madæbler, f. eks. Belle de Boskoop
  • 150-200 g svesker
  • salt og peber
  • bladene af en kvist frisk timian
  • 1-2 tsk. vineddike


Skær vingespidser og hals af anden og brug dem til at koge lidt bouillon til saucen. Gnid anden grundigt med salt udvendigt og drys lidt salt ind i den. Læg den på et fad og lad den trække og temperere i to timer ved køkkentemperatur.

Se mere julemad på B.dk/livsstil

Tænd ovnen på 250 grader almindelig ovnvarme. Dup anden tør ind- og udvendigt med køkkenrulle. Skyl æblerne, skær dem i både, skræl dem og fjern kernehus. Kom æbler og svesker i en skål og vend dem grundigt med salt, peber, timian og vineddike. Fyld anden med så meget frugt, der overhovedet kan proppes i den. Luk den til med kødnåle. Bind vingestumperne ind til kroppen og lårene sammen over det nederste af brystet.


Læg risten over bradepanden, læg anden på risten med brystet opad og sæt den i ovnen. Lad den brune i ca. 20 min. Tag and og bradepande ud. Skru ned til 165 grader. Hæld det fedt, der er dryppet af under bruningen, fra (smid det ud når det er afkølet, det er for branket til at bruge til noget og for varmt til at smide direkte ud). Læg de istandgjorte urter i bradepanden og læg risten over. Læg anden på risten med brystet nedad og ryggen opad. Sæt den i ovnen igen og hæld vand i bradepanden. Lad anden stege i ca. to timer. Hvis bradepanden er ved at koge tør undervejs, hældes mere vand i den. Vend anden, så den igen ligger med brystet opad, og lad den stege i yderligere ca. 30 min. Stik en strikkepind i det tykkeste sted på låret for at mærke om anden er færdigstegt, saften, der kommer ud, skal være helt klar.

Hvis skindet ikke er helt sprødt, kan man evt. til sidst sætte anden en tur under grillen eller give den ca. 10 minutter i en 300 grader varm ovn. Husk at tage anden ud, mens ovnen varmer op, samt at hælde stegeskyen fra bradepanden, inden den sættes tilbage i ovnen. Lad anden hvile i 10-15 minutter, før den skæres ud.

Se mere julemad på B.dk/livsstil

Mest læste

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på b.dk skal du tillade visning af annoncer på b.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer b.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.