Nyt koncept skal bytte tid for mad

Frederik Uldbjerg og Jesper Alkestrup drømmer om at lave madudgaven af »couchsurfing«, hvor to fremmede spiser sammen. Den ene betaler for måltidet. Den anden tilbereder det. Først i Danmark, men så også globalt.

Claus Meyer ser store integrationsmæssige muligheder i idéen, så det ikke kun kommer til at handle om at spare penge, men at det også kan blive en måde at lære nye kulturer at kende på, fortæller hjernerne bag ideen cook4food.
Claus Meyer ser store integrationsmæssige muligheder i idéen, så det ikke kun kommer til at handle om at spare penge, men at det også kan blive en måde at lære nye kulturer at kende på, fortæller hjernerne bag ideen cook4food.
Det hele begyndte med et stykke laks, der blev til en middagsret.

For dem, der sad på den ene side af bordet, var det en luksus at få laks. For dem på den anden side af bordet var det en luksus at få lavet mad.

Frederik Uldbjerg og Jesper Alkestrup er begge to først i tyverne. Så unge, at Jesper Alkestrup siger: »Jeg fylder 21 på lørdag« i stedet for, at han er 20. Frederik Uldbjerg er fyldt 21. De har gået på HTX sammen og blev studenter for halvandet år siden. Sidste år holdt de sabbatår og rejste. Nu er Frederik begyndt på filmhøjskole, mens Jesper Alkestrup læser på CBS.



De er som de fleste studerende. Lidt fattige, og derfor var det en god byttehandel for dem at lave mad til Frederik Uldbjergs forældre ud af råvarer, som forældrene havde betalt.

- Vi kom til at tale om, at der måtte være andre end os, der havde lyst til det samme, og at man måske kunne lave noget, så det blev muligt at møde andre, der enten havde brug for en kok eller lyst til at være vært.

Det blev til hjemmesiden cook4food.dk, som de netop nu er ved at slå de sidste søm i. Her skal man kunne oprette sig som både vært eller kok og søge efter selskab. Efter det fælles måltid kan man vurdere mødet og maden, og det er håbet, at man på sigt også skal kunne lægge billeder af sine måltider og måske ligefrem opskrifter ud, så der bliver skabt et community på siden.

Frederik Uldbjerg og Jesper Alkestrup fik idéen i august, hvilket var måneder før, at Thomas Berdal fik næsten samme idé til at brødføde sig selv. Han var blevet arbejdsløs og prøvede lidt for sjov at lave en facebookgruppe, hvor han tilbød at lave mad mod at spise med.

Det var der pludselig over 4.000, der gerne ville høre mere om, og nu er han booket til frem i februar. Måske fordi idéen med at dele passer så uendeligt smukt ind i tidsånden.

Facebook: Læs mere om madtrends, opskrifter og vin her

Efter en periode, hvor det handlede om mig, mig, mig og mere, mere mere, handler det nu langt mere om fællesskaber. Om at dele, hjælpe og støtte hinanden. Godt understøttet af sociale medier, der gør afstanden fra tanke til handling kort.

Her er det nemt at yde julehjælp til folk, der ikke har råd til julegaver til deres børn (tjek facebookgruppen Julehjælp, hvis du har overskud). I Jægersborggade bytter damer kjoler, og i byhaver som Prags Have deler havefolket de fælles afgrøder.

På Twitter finder folk hinandens stjålne cykler (eller prøver i hvert fald på det) og på Facebook byttes surdeje, tomatfrø og opskrifter på hønsehold. Det er smart at være social og inkluderende. Og så giver det også status at være hende med den gode surdej, ham, der kan få alt til at gro eller den, der kan lave mad af ingenting og fire porrer.

Og at det er en god idé, de to har fået, viste sig også, da de i sidste uge medvirkede i »Danish Entrepreneurship Award 2012«. Her var de blandt de ti finalister i universitetskategorien, og de nåede efter konkurrencen at tale med Claus Meyer, der er så begejstret for idéen, at han har lovet selv at være vært.

- Han så også store integrationsmæssige muligheder i idéen, så det ikke kun kommer til at handle om at spare penge, men at det også kan blive en måde at lære nye kulturer at kende på. Vi forestiller os, at det kan blive et sted, hvor man møder folk, man gerne vil lære at kende. Hvis man nu har en datter, der gerne vil læse på CBS, kan man jo finde en kok, der allerede går der, og så kan man spise sammen og tale om stedet. Vi har også tænkt på, at udvekslingsstuderende, der kun er i Danmark i et halvt år, kunne have stor glæde af siden, fordi det kan være svært at komme ind på livet af danskerne. En udvekslingsstuderende kunne lave mad fra sit hjemland og til gengæld lære noget om Danmark.

Foreløbig er servicen gratis, men da de undersøgelser, Frederik Uldbjerg og Jesper Alkestrup har foretaget op til lanceringen, viser, at flere vil være værter end kokke, kan det være, at de indfører adfærdsregulerende betaling for værter, for eksempel 50-60 kr. om måneden.

De to håber på, at cook4food ikke kun bliver en dansk side, men at den om fem år vil være international og dække verden på samme måde, som couchsurfing gør.

Her er tanken, at man kan sove gratis på andres sofa, hvis de kan sove på ens egen en anden gang. På den måde får man både billigt husly og mulighed for at komme tættere på lokalbefolkningen.

- Det ville da være genialt, hvis man kunne finde nogen at lave mad til, hvis man kom til New York eller Paris. Det ville give en helt anden mulighed for at komme tæt på andre mennesker, som man ikke kan få som turist, siger Jesper Alkestrup.

Man kunne jo lave dem en sildemad. Velbekomme.

Mest læste

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på b.dk skal du tillade visning af annoncer på b.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer b.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.