Lav sushi inspireret af dansk smørrebrød

Denne menu er et miks af sushi og det danske smørrebrød, som faktisk ligner hinanden mere, end man lige skulle tro.

Sushifingermadder.
Sushifingermadder.

Jeg kan lige så godt melde klart ud til at begynde med: Jeg er ikke helt så euforisk lykkelig over sushi, som mange danskere er. Jeg synes da, at det er superhyggeligt, sanseligt og æstetisk at indtage sushi. Men efter den femte risbolle med rå fisk eller rejer dyppet i soya, og hvad der nu ellers hører til, savner jeg ærlig talt lidt udfordring til mine smagsløg.

Sushi og dansk smørrebrød ligger ellers ikke så langt fra hinanden, når man tager den smagsmæssige opbygning. Det sursøde i sushi svarer fint til vores agurkesalat, asier eller rødkål.

Det stærke kunne være vores peberrod eller sennep, mens det salte findes i det salte pålæg, kapers og lignende.

Jeg synes bare, at dansk smørrebrød har så meget mere at byde på. Så hvad kan der gøres for at gøre det mere interessant og up to date? Skal der gøres noget ved udtrykket, er det noget med nuttethed, noget æstetisk – måske?

Facebook: Mere mad og vin

Jeg besluttede mig for at tage udfordringen op, og det var faktisk rigtigt sjovt, for jeg var ikke bundet af hverken smørrebrøds- eller sushi-regler for, hvordan man plejer at gøre. Jeg kunne gøre, som jeg havde lyst til, bruge smørrebrødet som min inspiration og give det et helt andet udtryk.

Og nej, jeg ER ikke sushi-kok og rullerne kunne helt sikkert stå strammere og skarpere. Men vi nød dem nu alligevel, sammen med en god dansk øl…

Rulle med røget laks
Nok til 1 rulle/4 hapsere

1-2 skiver tyndt skåret rugbrød uden for mange kerner (skåret på den lange led af det, man i gamle dage kaldte et halvt rugbrød)
1 strimmel røget laks, ca. 1x1x16 cm
1-2 spidskålsblade uden midterstrålen
1 Mutzo æble
lidt revet peberrod
lidt piskefløde
salt, peber og citronsaft
lidt tangblade, også kaldet havsalat (bør kunne købes hos en fiskehandler, selv køber jeg det på fisketorvet. Ellers brug sushitang og følg brugsanvisningen)

Begynd med at tænde ovnen på 125 grader, gerne på fugtprogrammet, hvis din ovn har sådan et, og med en bradepande i bunden. Udvand tangen, bred den herefter ud og dup den let.

Lav en peberrodscreme af et skrællet groftrevet Mutzo æble, hvor lidt af saften presses fra. Vend det med fintrevet peberrod og rør det med lidt piskefløde, til det får en let cremet konsistens. Smag til med salt, peber og citronsaft.

Læg de tynde rugbrødsskiver på en rist i ovnen sammen med kålbladene. Hæld lidt vand i bradepanden i bunden og luk ovndøren. Efter 1-2 min. er brødet og kålen medgørligt. Tag dem ud.

Bred tangen ud på en sushi-rulle-bambus-måtte, så den er ca. 15 cm lang og 20 cm bred. Skær brødet uden skorper til, så du kan samle det til et stykke på ca. 15 x 15 cm, læg brødet på tangen, så de bageste 5 cm tang er fri.

Smør brødet med peberrodssalaten. Læg kålblad på og derefter laksestrimlen. Rul din rugbrøds-sushi og rul den herefter i film.

Lad den lige få tid til at sætte sig, inden du skærer den i fire stykker. Behold evt. filmen på, når du skærer, for at holde på faconen. Spis evt. lidt ekstra peberrod og lidt ingefær til.

Rulle med rå okse og pickles
Nok til 1 rulle/4 hapsere

tangblade (se lakserullen)
1-2 skiver rugbrød
4-6 spsk. finthakket pickles
1 strimmel fedtmarmoreret oksefilet 1x1x15 cm
1-2 spidskålsblade
salt og peber

Samme fremgangsmåde som ved lakserullen, men krydr kødet med lidt salt og peber, inden du ruller.

Rulle med krabbesalat og agurk
Nok til 1 rulle/4 hapsere

1-2 skiver tæt surdejshævet hvedebrød af groft mel
4-6 spsk. krabbesalat (lavet af krabbekød, mayonnaise, citronsaft, salt, peber, små tomattern og evt. lidt tabasco)
1-2 spidskålsblade
1 agurkestrimmel 1x1x15 cm

Samme fremgangsmåde som ved lakserullen.

Små fingermadder med rå Nordsørejer og æggesalat
4 hapsere

4 humpler godt brød, rug eller hvede, ca. 1x 3x4 cm
ca. 4 spsk. god æggesalat ( lavet af hakket kogt æg, mayonnaise, salt, peber, Dijonsennep og purløg, den må godt være til den stærke side )
lidt purløg og citronkød til pynt
4 rå Nordsørejer

Smør madderne op med æggesalat, så de bliver godt hvælvede. Skær rejerne op fra bugen, så de stadig lige hænger sammen over ryggen, fold dem ud og læg dem over æggesalaten. Krydr med salt og peber og pynt med purløg og citronkød.

Små fingermadder med rimmad (sukkersaltet) lys fisk og bacon
4 hapsere

4 humpler brød som ovenfor
4 skiver rimmad lys fisk (f.eks. sandart, torsk eller helleflynder)
2 skiver bacon
lidt kapers
karse
2 spsk. små agurketern
citron
salt og peber
2 spsk. gedefriskost

Steg baconen sprød og del i fire stykker. Rør gedefriskosten lind med lidt vand. Vend agurketern, lidt hakket kapers og karse i og smag til med salt og peber. Smør cremen godt hvælvet på brødet. Læg fisken på og pynt med bacon, kapers og karse.

Små fingermadder med røget laks og æble-peberrodscreme
4 hapsere

4 humpler brød som ovenfor
4 små skiver røget laks
1 Mutzo æble
peberrod
piskefløde
salt og peber
dild

Lav en peberrodscreme som ved rullen med røget laks. Smør cremen hvælvet på brødet, læg laks på og pynt med æblestykker, revet peberrod og dild. Velbekomme.

Mest læste

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på b.dk skal du tillade visning af annoncer på b.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer b.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.