Julefrokost med and, sild og hjemmesyltede rødbeder

Her får du opskriften på en dejlig rødbede-æblesalat til de marinerede sild, en skøn salat med sprød and og friske figner, samt en opskrift på de bedste – og helt uundværlige hjemmesyltede rødbeder.

.
.

Kalenderlys om morgenen. Adventskrans om eftermiddagen. Sprødt hjemmebag til teen. Gaver i tide – og lidt i utide. Gløgg på en onsdag. Julestads, der glimrer. Ild i brændeovnen, og kolde tæer, der bliver varme. Indbudte gæster og improviseret besøg. Dejlig mad og mere af den slags næste dag…

December er én lang række anledninger til noget skønt og glædeligt. En af dem er julefrokost.

De bedste julefrokoster består af få gode retter af vinterråvarer som rodfrugter, kål, løg, æbler, sild, indmad, and, gris – og måske lidt ko. Om retterne udelukkende skal være gamle kendinge og stensikre hits, eller om du er til nye udgaver af klassikerne – eller måske en kombination – er op til dig og dem, du skal nyde frokosten med. Det vigtigste er, at maden er tilberedt med kærlighed og omtanke.B

Rødbede-æblesalat til sild
4-6 personer

  •  
  • 3 spsk. god mayonnaise
  • 1½ spsk. dijonsennep
  • 3½ spsk. cremefraiche
  • 1-2 spsk. lage fra rødbederne (se opskrift på hjemmesyltede rødbeder)
  • salt og peber
  • evt. en smule sukker
  • 1 rødløg
  • 4 skiver syltede rødbeder (se opskrift på hjemmesyltede rødbeder)
  • 1½ Cox Orange – eller 3 pigeonæbler
  • 3 spsk. kapers
  • friskrevet peberrod
  • fintsnittede purløg eller forårsløg
  • 4-6 store gammeldagsmodnede marinerede sildefileter


Rør mayonnaise, sennep og cremefraiche sammen i en skål. Tilsæt rødbedelage og smag til med salt, peber og måske lidt sukker.

Pil og snit rødløget meget tyndt. Hak halvdelen i små bitte terninger og kom dem i mayonnaisedressingen. Skær rødbedeskiverne i små terninger og kom dem i skålen med mayonnaisedressing. Skær æblerne i kvarte, fjern kernehuse, blomst og stilk, skær 2/3 af æblestykkerne i små terninger, kom dem i mayonnaisedressingen og gem resten til pynt. Hak 2 spsk. kapers fint og kom dem i blandingen, resten bruges til pynt. Vend alt i skålen godt sammen og smag til igen. Anret sildefileterne på tallerkener eller et fad sammen med rødbede-æblesalaten. Skær de sidste æblestykker i tynde både og fordel dem hen over sammen med de sidste kapers, de tynde rødløgsstrimler og finthakket forårsløg eller purløg. Riv peberrod øverst og server det hele med rugbrød til.

Hvis du har lyst, kan du også skære sildefileterne i små stykker og blande dem i salaten – så har du lavet en sildesalat.

Syltede rødbeder

2-3 store glas

  • 2-2 ½ kg rødbeder
  • 1 spsk. groft salt
  • 4-5 cm skrællet peberrod i tynde skiver


lage:

  • 3/4 l eddike
  • god 300 g sukker
  • 3 laurbærblade
  • 6 nelliker
  • 20 allehåndefrø
  • 10 peberkorn
  • ca. 1½ tsk. dildfrø
  • 3 kviste timian
  • 4-5 laurbærblade
  • 2-3 spsk. groft salt
  • 1-2 løg
  • 3 fed hvidløg


Skyl og skrub rødbederne. Kog dem møre under låg, i vand med salt i. Hæld kogevandet fra og køl rødbederne i ca. 10 min. i koldt vand. Gnub skindet af og skær rødbederne i skiver. Læg skiverne i rene glas, sammen med peberrodsskiverne. Peberroden virker konserverende og giver en god smag. Kog eddike, sukker og krydderier til en lage og smag den til med salt. Pil løg og hvidløg, skær hvidløgsfeddene i skiver og løgene i tynde både, giv begge dele et opkog i lagen. Fordel løg, hvidløg og krydderier i glassene og hæld forsigtigt lagen ved, lidt ad gangen.
Rødbedelagen kan genanvendes til en ny portion kogte rødbeder, hvis den får et opkog. Krydderier, peberrod, løg og hvidløg skal ikke koges med. Tilsæt evt. mere sukker, salt eller eddike, hvis lagen skønnes for mild.

Sylt ikke rødbeder til hele sæsonen på én gang, de har det med at blive brune og kedelige efter et par måneder. Sylt heller 2-3 glas ad gangen og lad dem blive spist op, mens de er bedst.

Salat med stegt, letsaltet andelår og friske figner
4 personer

  • 4 andelår
  • 40-50 g salt (ca. 3 spsk.)
  • 1 spsk. sukker
  • 1 tsk. knust sort peber
  • 2 knuste laurbærblade
  • 1 løg
  • 1 gulerod
  • 1 lille stykke selleri
  • 1 fed hvidløg

  • 150-200 g »bladgrønt«, dvs. salatblade og evt. lidt fine små grønkålsblade
  • salt og peber
  • 3 tsk. vineddike
  • 1-2 tsk. rørsukkersirup
  • 3 spsk. ekstra jomfruolivenolie
  • 6-8 friske, modne figner (se tip)
  • 1 håndfuld tranebær
  • 4 små skalotteløg


Læg andelårene i en plasticpose. Bland salt, sukker, peber og laurbærblade sammen og drys blandingen i posen. Luk posen og »masser« uden på posen, så blandingen fordeles omkring andelårene. Læg posen i et fad og stil det i køleskabet i ca. 12 timer. Vend posen flere gange undervejs.

Gør løg, gulerod og selleri i stand og skær dem i grove stykker. Skyl salt og lage af lårene og læg dem i en gryde. Hæld vand på, til det dækker, bring det i kog og skum grundigt. Kom grøntsagerne ved og lad det simre i ca. 45 min. ved meget svag varme.

Skyl, nip og tør salatbladene. Kom salt, peber, vineddike og sirup i en skål og pisk olien i lidt ad gangen. Juster dressingens smag – den må godt være lidt til den skarpe side for at matche andekødet. Pil løget og snit det i meget tynde strimler/både. Skyl og tør fignerne, skær dem i kvarter. Halver tranebærrene.

Pil løgene og skær dem i kvarter. Del de kogte andelår i over- og underlår med en kniv, lad endelig skindet sidde. Skær/træk benene ud af lårstykkerne. Læg andestykkerne (med skindsiden nedad) på en stor slip-let pande, fordel løgene ind imellem og sæt panden over på lavt blus. Lad andestykker og løg riste i det fedt, der smelter af. Vend andestykkerne et par gange, så de bliver gyldne og stegt på alle sider. Krydr med lidt salt og peber. Vend salatblade og tranebær i dressingen. Anret salaten på et fad sammen med det ristede andekød, løg og figner. B

TIP
I stedet for figner kan du lave salaten med stykker af søde og aromatiske pærer eller æbler.
Suppen fra andelårene er ret salt, men ikke mere, end at den kan dybfryses i små portioner og bruges som fond/kraftsuppe til forskellige grøntsagsretter. Eller den kan bruges i retter med and, gris eller gås.

 

Mest læste

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på b.dk skal du tillade visning af annoncer på b.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer b.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.