Feriemenu: Lasagne og iscreme med kanel

En veltillavet lasagne med alt det bedste i alle lag er der ingen, der kan stå for. Det samme gælder den hjemmelavede rørte iscreme.

Hjemme hos mig er der sjældent lasagne på menuen. Det er faktisk ret ærgerligt, for vi kan rigtig godt lide lasagne.

Jeg har en dum fordom om, at det er en bøvlet ret, siddende i mig. Det må være bechamelsaucen, der afskrækker mig, for jeg laver jævnligt ragù (pastasauce à la bolognese) og det regner jeg ikke for noget.

Men når jeg så endelig kaster mig ud i lasagne-disciplinen, sådan som jeg lige har gjort, finder jeg altid ud af, at det overhovedet ikke er besværligt at lave bechamelsauce. Faktisk er det umådelig hurtigt gjort. Selv med opvask af gryden og rivejernet til osten.

Og resultatet er en svært hyggelig og velsmagende ret til mange. Total weekendforkælelse til alle aldre.


Ikke samme dag (lasagne er en ret fyldig ret), men en anden dag i den weekend, fik vi kanelis. En skøn hjemmelavet is af legeret æggecreme, mokkalysebrun og aromatisk af kanel og blød og fed i konsistensen, som kun rigtig rørt cremeis bliver det. Selv når man bruger ren mælk.

Lasagne

6-8 personer

Ragù (»kødsauce«):

1 stort bdt. persille

6-7 fed hvidløg

2 løg

2 store gulerødder

2 lyse stilke bladselleri eller en skive knoldselleri (ca. 80 g)

75 g pancetta (en tyk skive uden svær)

olivenolie

400 g hakket oksekød

2-3 stk. kyllingelever (kan udelades)

2 dl hvidvin

2 dåser hakkede flåede tomater

2 spsk. tomatpuré

salt og peber

2 tsk. vineddike

krydderbuket af:  2 kviste timian, 1 kvist frisk rosmarin og et laurbærblad, evt. lidt. sukker

Bechamelsauce:

4 spsk. hvedemel

5 dl mælk

50 g smør

1 spsk. olivenolie

salt og peber

½ tsk. revet muskatnød

ca. ½ tsk. vineddike

200 g italiensk mozzarella, finthakket eller revet

½ kopfuld friskreven parmesan -

lidt smør eller olie til fadet

10-15 tørrede lasagneplader – den slags, der ikke skal forkoges

ca. 4 spsk. reven parmesanost

friskhakket persille

Skyl og tør persillen. Pil hvidløgsfeddene og gør løg, gulerødder og selleri i stand. Skær sværen af pancettaen og skær resten i små stykker. Skær grøntsagerne i grove stykker og kom dem i foodprocessoren sammen med hvidløg, persillen og pancetta. Kør det hele til et ensartet smulder – brug puls-kørsel. Hvis du ikke har en foodprocessor, kan grøntsagerne rives på et rivejern og pancetta og persille hakkes meget fint med en kniv.

Riv det hakkede kød lidt fra hinanden, så det ikke er en kompakt klump. Brun det omhyggeligt i olie, i en stegegryde over fuldt blus. Giv det god tid, så væden kan fordampe og kødet blive rigtigt brunet. Tilsæt den finhakkede blanding af grøntsager og pancetta. Giv også den tid til at sautere, indtil væden er fordampet og det begynder at brune.

Hak kyllingeleveren groft og tilsæt den. Mas den lidt med grydeskeen, så den bliver findelt. Lad den sautere med grøntsager og kød et minuts tid. Tilsæt vin og lad den dampe næsten helt væk. Tilsæt tomater med saft, puré og 2-3 dl vand, samt salt, peber og vineddike. Bind krydderbuketten og læg den i gryden.

Lad ragùen simre under låg i ca. 40 minutter, eller til den er tæt og god. Rør indimellem og tilsæt evt. mere vand undervejs eller tag låget af, hvis den er meget våd (se tip). Juster evt. smagen med mere salt, vineddike, hvidløg eller måske lidt sukker.

Bechamelsauce: Kom mel i en tykbundet gryde, tilsæt mælk og pisk melet ud i den. Tilsæt smør og olie og sæt gryden over moderat blus. Rør konstant i gryden med piskeriset, mens smørret smelter og væsken langsomt bliver tykkere. Skru ned og lad det bage/koge godt sammen, dvs. mindst 2-3 min. efter, at saucen er tyknet. Rør i den ofte. Tag gryden af blusset og smag til med salt, peber, muskatnød og vineddike. Rør mozzarella og parmesanost i.

Smør et ildfast fad. Fordel et tyndt lag ragù over bunden. Hæld derefter et meget tyndt lag bechamel ovenpå og dæk med lasagneplader. Knæk dem til, så de kan dække hele fladen. Fortsæt at lægge ragù og lidt bechamelsauce lagvis med lasagneplader. Slut med et lag ragù og et lidt tykkere lag bechamel hen over det (altså ingen blottede lasagneplader i toppen). Drys med lidt parmesanost.

Sæt lasagnen i en 200 grader varm ovn. Lad den bage i ca. 40 minutter. Tag den ud og lad den stå fremme i 10-15 minutter, før du serverer den. Ellers er lasagnen lavavarm. Drys evt. friskhakket persille hen over og giv meget gerne en grøn salat til.

Tip: Ragù til lasagne skal være lidt mere våd (flydende) end en tilsvarende ragù til spaghetti. Dels fordamper der en del væde, når lasagnen bager i ovnen og dels er væden i ragùen og bechamelsaucen med til at »koge« lasagnepladerne møre nede i retten. Men den skal selvfølgelig ikke er være suppetynd og pjasket.

Læs også: Den gode bøf er hunkøn

Facebook: Mere mad og livsstil

Kanel iscreme

4-6 personer

6 æggeblommer

2 æggehvider

100 g sukker

2 spsk. mørk sirup

1-2 knivspidser fint havsalt

2 tsk. frisk, stødt kanel (se tip)

5 dl sødmælk og 2,5 dl piskefløde eller 7,5 dl ren sødmælk

Pisk æggeblommer og hvider med sukker, sirup, salt og kanel i en stor røreskål. Pisk det til en meget cremet og luftig æggesnaps. Bring fløde og mælk i kog i en rummelig tykbundet gryde. Hæld langsomt mælke-fløden i æggemassen under konstant piskning. Si kanelcrememassen tilbage i gryden.

Fyld iskoldt vand i køkkenvasken eller en balje (til afkøling af gryden).

Sæt gryden over moderat blus og varm massen forsigtigt, til den tykner, under konstant omrøring. Den må endelig ikke nå kogepunktet, den skal kun lige akkurat legere. Når du fornemmer, at cremen er let tyknet og ikke løber af grydeskeen med det samme, stiller du gryden i det kolde bassin og fortsætter med at røre et lille minut.

Hæld kanelcremen i en stor beholder, læg låg på eller dæk den med plastfilm og stil den på køl, til den er helt kold. Allerbedst til næste dag. Det vil give den færdige is en mere cremet konsistens.

Rør massen igennem og frys den i en ismaskine. Hvis du ikke har ismaskine, må du røre flittigt i den. Helst hver halve time indtil den er tyk som softice. Derefter kan den fryse færdig i fred og ro. Tag isen ud af fryseren ca. ti minutter, før den skal serveres.

TIP: Stødte krydderier mister meget hurtigt deres smag og duft. Selv når de opbevares korrekt, dvs. mørkt og ikke for varmt. Krydderier i åbnede poser holder således kun den fine aroma en lille uges tid, mens krydderier i glas, der har været åbnet, måske holder op til et par måneder. ---- Så brug endelig helt frisk, stødt kanel, hvis du beslutter dig for at lave den skønne kanelcremeis.

Mest læste

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på b.dk skal du tillade visning af annoncer på b.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer b.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.