Samtalekøkkenet

Er der mere kringle?

Konditor og bagebogsforfatter Rikke Gryberg laver verdens bedste kringle i samtalekøkkenet. Og har et bud på, hvorfor kringlen er så fascinerende – på en gammeldags facon.

Samtalekøkken. Denne gang med Rikke Gryberg der laver kringle
Samtalekøkken. Denne gang med Rikke Gryberg der laver kringle

Det var faktisk et tilfælde. Da jeg sulten havde bladet længe nok i Nanna Simonsens bog om smørrebrød og overvejet, hvordan jeg kunne undskylde at lave det hele, fandt jeg på at holde en frokostfest. Så kunne jeg få levet min trang til at marinere sild, sylte rødbeder og snøre rullepølser ud. Og hvad spiser man så til dessert, når man har spist frokost som en gammel mand med overskæg og cykelklemmer på bukserne? Når mormorkøkkenet virkelig er mormoragtigt, og nordisk bare betyder gammeldags? Mandelhorn som i Tivolihallen? Citronfromage eller måske en lagkage? 


 

Jeg bladede i kogebøger, indtil jeg så et billede af en kringle. Det er det perfekte punktum på en frokostfest. Billedet var fra Rikke Grybergs bagebog »Byens bedste kager«, og jeg bagte et par stykker til en påskefrokost for et par år siden. Jeg kunne lige så godt have givet gæsterne narko. De blev som besatte, hamstrede stykker, skulede til hinanden og spurgte »er der mere kringle?« Gangen efter bagte jeg fire. Og sidste gang seks. Det hele bliver spist og gæster, der kommer sent, spørger som regel »er der mere kringle?« før de siger godddag. Og bagefter slår det aldrig fejl, at jeg får beskeder med »tak for sidst – og må jeg ikke få opskriften?«

En kringle kan noget særligt. Den har sin form efter en munk, der i 600-tallet opfandt den som en præmie til artige studerende, der bad særlig fint. For den har form som armene, der er foldede, hvilket var måden, man bad på i middelalderen. Prøv selv lige at folde armene...

At kringlen er symbol på bagerne, skyldes, lyder myten, bagerne i Wien, der under belejringen i 1529 forlod hævekar og ovne for at forsvare byen mod tyrkerne. Som tak fik de lov til at smykke deres butikker med kronede kringler. Rent bagermæssigt må det have været en inspirerende belejring, for det er ifølge overleveringen også herfra, at croissanten stammer – formet som halvmånen på de tyrkiske belejreres flag og skabt som en smørfyldt hån mod fjenden, der tabte belejringen.

En klassisk kringle smager godt, så har der nogensinde været en oplagt gæst i samtalekøkkenet, er det Rikke Gryberg, der kom forbi med gode råd, en anelse overbærenhed med amatøren (»sikke en sød lille kagerulle«) og en rullekuffert fyldt til randen med dej, remonce, æbler, marcipan, kanel, creme og rabarber, så der kunne bages kringler

»Det er sjovt, at du har inviteret mig, så vi kan lave kringle, for jeg har selv et særligt forhold til kringle. Jeg kan huske som barn, hvor jeg voksede op i 1970erne og ikke måtte få for meget slik og sukker, at jeg sad og læste i kogebøger. Mine forældre havde en lille smal kogebog, hvor der var et billede af en kringle med et marcipan-skilt, hvor der stod »tillykke«. Jeg kan huske, at jeg sad og så på den kringle og tænkte »når jeg bliver voksen, vil jeg lave den selv.«

Det har hun så gjort. Hun er uddannet bager og konditor, hun er chocolatier, hun har vundet DM og VM, været nomineret til årets dessert, hun har lavet desserter hos Rasmus Grønbech, Rasmus Bo Bojesen og Erwin Lauterbach, og hun har haft egen kagebutik indtil for et års tid siden. I forbindelse med en artikelserie i Alt For Damerne om vægttab kom hun til at overveje, om det egentlig var det, hun skulle lave.

»Det gik op for mig, at det nok ikke var det at have butik, der gav mig livskvalitet. Jeg ringede til min nuværende chef, og dagen efter var jeg til samtale. Jeg havde godt nok glemt at sige det til min mand, så jeg måtte lige fortælle ham, at jeg var ved at lukke butikken.«

Nu er hun ansat i Frederiksværk hos Centerbageren, hvor hun udvikler opskrifter, laver pr og reklame og nyder kun at have et fuldtidsjob.

»37 timer er jo ingenting, når man har været selvstændig. Jeg møder klokken syv, og så har jeg tidligt fri. Jeg kan nå forbi mine heste, før jeg kommer hjem. Det gik bare op for mig, at det måske ikke var det rigtige at have egen butik. Man bruger så meget tid på alt det, der ikke har noget at gøre med at være konditor.

Hun har bagepapir, forklæde og sprøjteposer med. Det er slet ikke svært at bage kringle. Lav en dej med masser af smør (»og sødmælk, ikke noget tyndt pjasket minimælk,« siger Rikke Gryberg grinende) og æg. Lad den hæve lidt. Rul dejen ud, læg fyld på den midterste tredjedel og fold de to andre dele hen over. »Lim« med æg. Og her kommer det næste trick, der forhindrer, at kringlen eksploderer og lader fyldet ende på bagepladen. Pensl den med æg, hæld mandler og perlesukker på og lad den hæve mindst et par timer.

Facebook: Mere mad og livsstil

»Den må ikke få et chok, når den kommer i ovnen, så den skal hæve først. Den tager lidt tid at lave, men det er nemt.«

Man kan også putte frugt i kringlen, hvis man har lyst til lidt mere friskhed, selv om denne udgave af en kringle aldrig bliver noget, der kan betegnes som slankemad.

Der breder sig en duft af ren og skær hyggelighed i køkkenet, da hun sætter den første i ovnen.

»Jeg tror, at en kringle gør folk glade på flere måder. Der er noget flot over en hel kage. Det, at nogen har lavet en stor ting til dig. Selve formen viser jo, at man har gjort sig lidt umage og ikke bare lavet to lange stænger, selv om de ville smage på samme måde. Og så er en kringle noget retroagtigt, der minder os om noget, vi fik, da vi var børn. Det er lidt som at være hjemme hos sin farmor, og det er en hyggelig tanke.«

Og så smager det bare helt basic virkelig godt. Prøv selv. Men jeg modtager ingen klagemails eller hadepost, hvis kringlen gør dig afhængig. Kun smagsprøver.

 

Mest læste

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på b.dk skal du tillade visning af annoncer på b.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer b.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.