SAMTALEKØKKENET

Den gode kylling

En god kylling er vidunderlig, og dem fra Dalbakkegaard hører til de bedste i byen. I sidste udgave af samtalekøkkenet er parret bag frilandskyllingerne på besøg.

Dorthe og Bryan fra Dalbakkegaard.
Dorthe og Bryan fra Dalbakkegaard.

Vi har gemt det bedste til sidst. Vi skal have kylling i det allersidste samtalekøkken. Jeg kan vildt godt lide kylling. En sommer, da jeg var teenager og på ferie på den græske ø Naxos med min familie, spiste jeg kylling 12 ud af 14 dage. Måske 13. Når jeg er syg, er det eneste, jeg vil have, kyllingesuppe, og når min kæreste og jeg lukker verden ude og leger sommerhus på 3. sal – hvilket mest består af blødt tøj, spille Bezzerwizzer og få en snaps til kippersmaden til frokost – laver vi gerne kylling i ovnen, stegt med kartofler. Der er få ting, jeg elsker, som duften af nystegt kylling – hjemligt, hyggeligt, omsorgsfuldt.

Men det skal være en ordentlig kylling. Ikke den ækle burkylling, man kan købe i grønne bakker i et supermarked, underligt slatne og svampede, uden ret meget anden smag end den dårlige, man får i munden, af at spise noget, der er produceret for billigt. Så hvem andre end Dorthe og Bryan fra Dalbakkegaard på Lolland kunne komme på besøg i dette sidste samtalekøkken for at fortælle om, hvordan de producerer en vidunderligt velsmagende kylling, hvis eneste ulempe er, at jeg egentlig ikke har lyst til at spise andre, efter at jeg begyndte at spise deres?

Selv om en frilandskylling kan smage noget anderledes, hvis man ikke er vant til dem.

Det økologiske stempel fortæller ikke alting

Kyllingen tilberedes.
Kyllingen tilberedes.

»Når vi sælger kylling til folk, spørger vi altid, om de er vant til at spise frilandskyllinger, for ellers er der mange, der synes, at de er seje. De har jo en helt anden konsistens, fordi de både er ældre end de kyllinger, man køber, og fordi de har bevæget sig. Kødet smager anderledes,« siger Dorthe Hansen, der er kørt fra Lolland for at fortælle om kyllingerne og koge en af dem i cider med fennikel og rød peber.

Både hun og hendes mand er begejstrede for projektet, men at de blev kyllingeavlere skyldtes egentlig lave priser på løg. For Bryan havde overtaget sin families gård i 1999 på Lolland, og her dyrkede han udover roer og korn grøntsager, kartofler og en del løg.

Men han fik kun 50 øre pr. kilo løg, og de kostede 1,20 at producere, så både han og banken kunne godt se, at han måtte gøre noget andet. I 2009 lagde han derfor en del af driften om og begyndte at avle kyllinger for at se, om man kunne lave en velsmagende kylling. Det kan man godt. Det kræver bare god tid.

De bruger en type kylling, der er godkendt til økologisk brug, foderet er økologisk, så der er garanti for, at det er GMO-frit, og parret bruger ikke sprøjtemidler på sine marker. Men de er ikke certificerede økologer.

»Jeg kan godt blive lidt træt af, at det er som om, at alting bare er godt, hvis det er økologisk, og dårligt, hvis det ikke er. Men det fortæller ikke alting. En økologisk kylling skal leve i mindst 63 dage. Men vores lever mindst 80 og op til 110 – vi slagter dem først, når de har den rigtige vægt. Det vigtige er ikke, at de har et eller andet stempel, men at de er blevet opdrættet ordentligt.«

Dorthe Hansen tager kyllingen op ad gryden og skærer den i stykker. Dybe tallerkner, brød til. Det sidste måltid i samtalekøkkenet, spist ved spisebordet, skubbet på plads efter foto. Vidunderligt velsmagende, en dejlig kylling. Bedre kunne det ikke ende. Måske lige på nær for kyllingen. Tak for denne gang.

Grydestegt kylling:

Den grydestegte kylling.
Den grydestegte kylling.

  • 1 kylling på ca. 2,2 kilo
  • 1 løg
  • 1 spsk. olie
  • 1 spsk. smør
  • 2 fennikel
  • 3 røde peberfrugter
  • ½ liter tør æblecider
  • 1 dl fløde
  • 2 spsk. hvidvinseddike
  • salt, peber, friskhakket persille

Skær løget i skiver, varm olie og smør op i en stegegryde. Brun kyllingen på alle sider over høj varme. Tilsæt løgene og lad dem brune med. Hæld æblecideren i og lad det hele simre i ca. to timer. Vend kyllingen undervejs.

Skær peberfrugt og fennikel i tynde strimler. Tag kyllingen op, lad den trække på et fad. Kom peberfrugt og fennikel i stegeskyen og lad det koge mørt over højeste varme i fire minutter uden låg. Tilsæt fløde og hvidvinseddike og smag saucen til med salt og peber. Skær kyllingen ud. Hæld saucen over og spis. Server kartoffelmos eller ris og en sprød salat.

 

Mest læste

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på b.dk skal du tillade visning af annoncer på b.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer b.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.