Sådan sparer du kalorier i julen

Æbleskiver, andesteg og hjemmelavet konfekt. Julen er fyldt med søde sager. Men hvordan kommer man lidt lettere gennem julen?

Alene ved at lade skindet fra anden ligge, er du godt på vej ned i kalorieregnskabet.
Alene ved at lade skindet fra anden ligge, er du godt på vej ned i kalorieregnskabet.
"Fed jul og vådt nytår!" Kalorierne står i kø i december måneds mad og drikke. Men med nogle få tips, kan du komme lidt lettere gennem julebordets fristelser.

- Julens godter er fyldt med sukker og fedt, og det er svært at lave en sund version, uden at det bliver en helt anden ret. Sukker og fedtet gør noget for smag og konsistens. Så mit bedste råd er spis lidt, men godt, og sørg for sunde alternativer som frugt og grønt, siger Diætist Stine Albrechtsen, der har skrevet bogen »Gastric Bypass« sammen med Den Skaldede Kok og i flere år har beskæftiget sig med fedmeopererede.

Søndag gav hun gode råd til, hvordan man som overvægtig kommer godt igennem en fed jul ved et arrangement, som det nye netværk for overvægtige, BMI-Brikken, havde arrangeret.

Spar på skindet

De fremmødte fik konkrete eksempler på, hvor man kunne spare lidt på kalorieindtaget. Hvis man lader skindet fra anden ligge, sparer man for eksempel 274 kalorier pr. 100 gram. Spiser man de hvide kartofler frem for de brune, ryger 39 kalorier af regnskabet - svarende til en fjerde del af indholdet i de brunede udgaver.

Mål kalorier med B.dk's kalorieomregner

Også i de våde varer er der kalorier at spare. Den billigste drink i kalorieregnskabet, hvis den vel at mærke skal indeholde spiritus, er whisky, vodka eller lignede stærk alkohol blandet op med sukkerfri sodavand eller danskvand.

Stop dig selv

Når man så sidder ved julefrokosten, kan det være svært at sætte en stopklods for sig selv. Men her har Stine Albrechtsen også et par tip.

- Læg bestikket væk, eller smid en servicet over tallerknen. Så signalerer du, at du er færdig, og fokus bliver fjernet fra maden, siger hun.

Lav mindre mad

Hun opfodrer i det hele taget til, at man kun laver mad til det antal mennesker, der kommer, og at man gemmer resterne væk i køleskabet med det samme.

- Så undgår vi både julens store madspild, og at du ender med selv at blive skraldespand for resterne, siger Stine Albrechtsen.


Lettere opskrifter på julelækkerier:

Diabetesforeningens julekonfekt

Julekonfekten er et alternativ til marcipan eller nougat. Fire stykker giver knap 100 kcal.

30 stk.

50 g mørk chokolade

2 dl havregryn

50 g Philidelphia Light

45 g æblemos (3 spsk)

1/2 tsk kanel, stødt

1 spsk kakaopulver, ægte

1 spsk Isis Perfect Strø

Sådan gør du

Bræk chokoladen op i små stykker og smelt over et vandbad eller i mikroovn ved lav effekt. Afkøl chok9oladen, men den skal stadig være flydende. Blend havregrynene til fin havremel. Tilsæt blendede havregryn og alle øvrige ingredienser og rør massen godt sammen. Tril til små kugler, og vend dem i lidt kakao eller kokos.

Kan opbevares i køleskabet 2-3 dage.

Energi pr. stk (8,0 g): 23 kcal, 0,6 g protein, 3,0g kulhydrat, 0,9 g fedt.  

Julevafler

Julevaflerne er tænkt som et alternativ til æbleskiverne. Det er lidt sundere og nemmere at lave. Og du kan selv holde igen med sukker og fedt.

9 stk.

Korn fra 1/2 vaniljestang

1 tsk Isis Perfect Strø

250 g Hvid hvedemel (eller halv fuldkornshvedemel og halv almindelig hvedemel)

1/2 tsk bagepulver

1/2 tsk salt

1 tsk stødt kanel

1/2 tsk stødt ingefær

1/2 tsk stødt nellike

4 hele æg

1,5 del minimælk

1 dl skyr 0,2 procent

Sådan gør du

Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud med en lille kniv. Mas kornene sammen med Isis Perfect Strø.

Bland vanilje, mel, krydderier og bagepulver godt og pisk det derefter med alle æggene til dejen er helt glat.

Bland skyr og mælk sammen, så skuren er helt udrørt i mælken. Kom mælkeblandingen i dejen og pisk til den er glat og ensartet. Smør vaffeljernet med lidt smør eller spray den med olie eller bagespray. Bag vaflerne ved god varme, til de er gyldne.

Server med frugt, eller rør en creme med skyr og vaniljesukker og spis den til.

Energi pr. stk (85 g): 150 kcal, 8,5 g protein, 19 g kulhydrat, 3,8 g fedt.  

Mest læste

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på b.dk skal du tillade visning af annoncer på b.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer b.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.