»Kvinde, kend din krop«-forfatter er død

Suzanne Giese, forfatter og aktivist, Frederiksberg, er død, 66 år.

Forfatteren Suzanne Giese er død - 66 år.
Forfatteren Suzanne Giese er død - 66 år.
Suzanne Giese døde lørdag efter kort tids sygdom.

Som ung kvinde forlod hun studierne på universitetet (fransk og arkitektur) til fordel for rødstrømpebevægelsen, som hun som sand 68er blev en aktiv del af allerede fra 1970.

Hun var med i Thy-lejren og i det såkaldte ungdomsoprør. Hun var debattør og forfatter, bl.a. til en af 1970ernes mest solgte bøger, »Kvinde, kend din krop« (1975). En tid var hun redaktør på det forlag, Tiderne skifter, som hun grundlagde med sin daværende mand, forlagsdirektør Claus Clausen, og hun var siden medlem af redaktionen på kulturtidsskriftet HUG!

I 2010 udgav hun erindringsbogen »Med verden i lommen«.

Suzanne Giese var, med sine egne ord, med til at fremsætte krav om en omfattende ligestilling, som ikke tidligere havde været til stede, »og det gjaldt alt fra ændring af ægteskabsloven til ligeløn og fri abort, afskaffelse af enhver form for diskrimination på arbejdsmarkedet, i institutionerne, ja, selv i Folketinget, alle vegne hvor kønnene færdedes. Vi krævede fædrene tilbage til familien … Vi kritiserede kulturlivet for at diskriminere kvindelige kunstnere. Og vi skrev artikler og bøger og gik på gaden for at demonstrere i ét væk, så de politiske magthavere aldrig glemte os,« har hun tidligere forklaret.

Suzanne Giese var hele sit liv erklæret feminist og socialist og som sådan både ikon og forbillede for mange ligesindede. Hun var gift med Claus Clausen indtil 1980 og parret fik to døtre.