Få 10 juletræsopskrifter lige her

Få 10 opskrifter på, hvordan juletræet kan blive til omsat til julebordet fra to tidligere Noma-kokke.

1. Rullesteg med gran
1 sprængt svineslag
10 g granpulver

Bred det sprængte slag ud og dup det tørt på begge sider. Drys granpulveret ud i et jævnt lag på den ene side. Rul slaget sammen og bind det sammen. Drys lidt ekstra granpulver på ydersiden og steg slaget i ovnen ved 150 grader, indtil kernetemperaturen er 75 grader.

2. Gran- og solbærsmåkager
330 g mel
250 g smør
200 g sukker
2 æggeblommer
3 spsk. tørret granpulver
1 spsk. tørrede solbær
Smuldr mel og koldt smør, så det har konsistens som revet parmesan (benyt evt. en foodprocessor). Tilsæt sukker og æggeblommer, og rør/ælt det sammen til en homogen dej uden at ælte for meget. Rul dejen til en pølse med en diameter på ca. 5 cm. Pak dejen ind i plasticfolie, og læg den i køleskabet i 2-3 timer eller endnu bedre i fryseren i 1 time eller mere. Skær tynde skiver, og læg dem på en bageplade med bagepapir. Pensl skiverne med sammenpisket æg. Drys granpulver ovenpå og bag kagerne ved 160 grader, indtil de er let lysebrune, ca. 12 min. Knus de tørrede solbær og drys dem ovenpå de lune småkager, så de ender med at hænge fast på kagerne.

3. Falsk lakrids med gran
4 mellemstore rødbeder
0,2 g salt
Lidt grøn anispulver
Lidt granpulver
Lidt olie
Skræl rødbederne, så de er ca. 12 cm lange og vejer 50 g stykket. Vakuumér dem med salt og damp dem i ovnen ved 100 grader i 1 time. Alternativt krydres hver enkelt rødbede med 2 saltkorn og rulles i film. Der slås knuder i begge ender af rødbederne, og de koges i en gryde med vand. Køl dem af og åbn dernæst posen og tør dem på papir. Pensl med en lille smule olie og krydr med grøn anis og gran. Tør dem i ovnen, indtil de er krympet ind til ca. 12 g. De er helt rynket og let hårde i det, men kommes de i en beholder og sættes på køl, rehydreres de og bliver »lakrids-seje« i det.

4. Confiterede andevinger
15 stk. friske andevinger (evt. Løgismose)
15 g friske grannåle
2 g enebær
5 g tørrede karljohan svampe
3 g timian
1 laurbærblad
250 g vand
7,5 g salt
2 l andefedt
Kog vand og salt sammen og køl af. Blend med gran, timian og krydderier. Hæld det over andevingerne, så de er dækket. Lad dem marinere i 12 timer på køl. Næste dag tages vingerne op og tørres let på et klæde. Tilbered vingerne i andefedt ved 80 grader i ca. 4 timer. Lad dem trække sig kolde i andefedtet. Tag dem op og steg dem sprøde på en pande med friske grangrene.

5. Grankarameller
500 g piskefløde
38 pct.
250 g sukker
125 g glukosesirup (fås i vel-assorterede supermarkeder)
15 g smør
6 g salt
Masser af granpulver
Kog alle ingredienserne, indtil karamellen er godt gylden og meget tyktflydende. Rør i den konstant, så den ikke sætter sig i bunden. Karamellen er først færdigkogt, når den er gylden og slipper grydens bund. Det tager lang tid, ved jævn god varme. Tjek med et sukkertermometer. Karamellen skal være 127 grader. Tag gryden af varmen. Rør smør og salt i og hæld karamellen op i en beholder, 18x18 cm, der er foret med olieret bagepapir på både bund og sider. Læg ligeledes et stykke olieret bagepapir på som top. Lad karamellen afkøle ved stuetemperatur, helst til næste dag, alternativt 4-5 timer. Skær ud og rul i granpulver. Pak ind enkeltvis i stykker af cellofan.

6. Kvæde- og grante
Til 1 tebrev:
1 tomt tebrev
5 granskud eller 5 g grannåle
2 enebær
1 kvist citrontimian
0,5 g kvædete
Pak og hæft sammen med et lille stykke snor. Gerne med et lille mærkat i enden af snoren! Herefter laves væsken til 4 kopper: 10 store æblekvæder, 400 g kvædejuice 20 g honning 50 g vand Kvæderne juices og koges sammen med honning og vand.

7. Graneddike og to slags gran salt
Graneddike: 20 g friske grannåle eller 10 g tørrede 100 g hvidvins-eddike Blend det sammen og lad det trække i ca. 30 min. Sigt og opbevar på køl.
Frisk gran salt:  Nordens rosmarin (i sort saltfad)20 g friske grannåle 20 g almindelig salt 20 g flagesalt Klip nåle af grenene og blend dem med det almindelige salt i en krydderikværn. Vend det grønne salt sammen med flagesaltet og opbevar det på køl i en lufttæt beholder. Salt af tørret gran 40 g flagesalt 15 g tørrede grannåle Blend de tørrede grannåle til pulver på en krydderikværn. Vend det sammen med flagesalt og opbevar det i en lufttæt beholder.

8. Flæskesvær og dip
500 g grisehud
10 g tørret granpulver
20 g salt olie til fritering
Skær al fedt af grisehuden og skær den ud i stykker på ca. 5x5 cm. Kog den i vand i godt og vel 3 timer, indtil den er helt mør. Tør den natten over ved 60 grader i ovnen. Puf og fritér den tørrede grisehud i 200 grader varm olie i ca. 2 min., til den er helt sprød. Krydr med gransalt, mens de er varme. Du kan evt. ryge dem med hø, hvis du er fræk!

9. Granolie til dip
100 g friske grannåle
100 g plukket persille
400 g vindruekerneolie
Blanchér grannålene i kogende vand i 3 min. Kom dem over i isvand og køl dem hurtigt af. Tør dem på et stykke papir. Pluk, skyl og tør persillen. Blend grannåle, persille og olie sammen i ca. 8 min ved højeste hastighed på en blender. Kom puréen over i en sigte og lad olien dryppe fra. Granolien skal opbevares på køl og kan fryses!

Dip laves af yoghurt og granolie.

10. Havtorn- og grantoddy
800 g vand
350 g havtornjuice
170 g honning
Evt. snaps efter behov og humør
Masser af grangrene
Kog sammen og hæld over i en kande med masser af klippet gran.

Aktuelle job lige nu

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på b.dk skal du tillade visning af annoncer på b.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer b.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.