Dreng med danske aner på Trafalgar Square

Den norsk-danske kunstnerduo Elmgreen og Dragset udsmykker en af Londons mest kendte pladser med en skulptur af et barn på en gyngehest.

Den dansk-norske kunstnerduo Michael Elmgreen og Ingar Dragset.
Den dansk-norske kunstnerduo Michael Elmgreen og Ingar Dragset.
På torsdag vil en bronzeskulptur af en lille dreng på en gyngehest blive afsløret på Trafalgar Square i London. Drengen er slet ikke så lille endda, han måler over fire meter. Og kunstværket indtager den prominente udstillingsplads som vinder af Fourth Plinth – en af Storbritanniens mest prestigefyldte kunstkonkurrencer.

Bag værket, som hedder ” Powerless Structures, Fig 101”, står den dansk-norske kunstnerduo Michael Elmgreen og Ingar Dragset. Kunstværket er tænkt som modpol til de klassiske skulpturer af generaler, hærfører og krigshelte.

- Heroisme kan handle om andet end at vinde en krig. Barnet er en helt, fordi han ikke kæmper. Er det ikke bedre at rejse et monument i håb om fred frem for at fejre en sejr? Med sejre følger ofre, udtaler Michael Elmgreen ifølge The Telegraph.

Det er første gang, at ikke-britiske kunstnere vinder Fourth Plinth, som i år bliver anset for at være ekstraordinært vigtig, da London skal være OL-vært og dermed vil tiltrække sig hele verdens opmærksomhed. Når drengen har gynget på Trafalgar Square i 18 måneder, vil han blive afløst af en kæmpestor blå hane af den tyske kunstner Katharina Fritsch.

Elmgreen og Dragset har tidligere arbejdet med at nyfortolke klassiske skulpturer. Kunstnerne har blandt andet også lavet skulpturen ”Han”, der er en mandlig pendant til Den lille havfrue til havnefronten i Helsingør. 

Mest læste
Seneste nyt