Kommentar

Sig undskyld, TV 2. Jeres skræmme-film er uden beviser

Pernille Buch
Pernille Buch

I 2015 blev TV 2-dokumentaren »De vaccinerede piger« nomineret til en Cavling-pris. Siden er antallet af piger, der fravælger HPV-vaccinen, steget drastisk. Jeg mener derfor, at TV 2 bør beklage dokumentaren og i stedet sætte fokus på videnskabelig fakta om vaccinen og kræft.

TV 2-dokumentaren fulgte en gruppe af piger, der led af uforklarlige symptomer, som de selv mente kunne begrundes med bivirkninger fra HPV-vaccinen. Men pigernes og to lægers egne antagelser var desværre den eneste form for dokumentation, der optrådte i TV 2’s skræmmefilm. Ingen fagfolk kan dokumentere sammenhængen mellem pigernes mærkværdige symptomer og vaccinen.

Derfor er vaccinen fortsat anbefalet og tilbydes til piger på 12 år som en del af børnevaccinationsprogrammet. Alligevel blev kun 15 procent af de piger, der blev født i 2003, vaccineret – en andel, som kun få år tidligere lå på 79 procent.

Vaccinen forebygger HPV-infektion, som kan blive til celleforandringer på livmoderhalsen, som kan udvikle sig til livmoderhalskræft. Dette understreger Lægemiddelstyrelsen i ny kampagnefilm – bl.a. ved at visualisere en undersøgelse, hvor over 8.000 piger fik en placebovaccine, og over 8.000 piger fik HPV-vaccinen.

Efter fire år var der kun to af de HPV-vaccinerede piger, som havde fået celleforandringer mod 112 tilfælde af celleforandringer hos placebopigerne.

Forældre har mistillid til vaccinen og er villige til at sætte deres børn i livsfare pga. en udokumenteret ild, som TV 2 har pustet til: »Var der ikke noget med, at tre piger fik en erstatning pga. bivirkninger ved vaccinen?« Jo, tre anmeldelser blev anerkendt som sjældne bivirkninger, der opstår i forbindelse med vaccinationer generelt. Imens diagnosticeres cirka 400 danske kvinder hvert år med livmoderhalskræft.

Ligesom med myten om, at man sover dårligere, når der er fuldmåne, forholder mange sig stadig fuldstændigt faktaresistent til viden om vacciner. Samme diskurs har gjort, at flere børn rammes af sygdomme som mæslinger, fordi nogle forældre stiller sig kritiske over for MFR-vaccinen.

Vi bevæger os ind i et samfund, hvor mavefornemmelser og anekdoter tillægges samme værdi som forskning og valideret viden. En frygt, som videnskabsteoretikeren David Budtz Pedersen delte med Politiken allerede for et år siden, og som ikke blev mindre, da TV 2’s chefredaktør forsvarede dokumentaren som »fremragende journalistik.«

Med den viden, som Lægemiddelstyrelsen fremstiller, mener jeg, det er på sin plads, at TV 2 beklager den udokumenterede dokumentar og laver en ny udsendelse, som sætter fokus på Lægemiddelstyrelsens fakta.

Pernille Buch er medlem af LA og studerende på SDU.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på b.dk skal du tillade visning af annoncer på b.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer b.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.