Løkke: Skåltalernes tid er forbi

Statsminister Lars Løkke Rasmussen glæder sig over »markante fremskridt« i forhandlingerne om en klimaaftale i København. G8-landenes accept af klimavidenskabens realiteter betyder, at skåltalernes tid er forbi, mener statsministeren.

Verdenslederne klapper begejstret, da en forsinket præsident Barack Obama ankommer til det obligatoriske »familiefotografi«.
Verdenslederne klapper begejstret, da en forsinket præsident Barack Obama ankommer til det obligatoriske »familiefotografi«.
L’AQUILA: Ekstremt positivt. Betydeligt fremskridt. Markant. Historisk. Positivt springbræt.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ville ikke erklære sejr, da han i går kommenterede udviklingen i de internationale klimaforhandlinger ved det globale topmøde i byen L’Aquila i Abruzzer-bjergene i det centrale Italien.

Men hans ordvalg afslørede, at man i det danske statsministerium er meget tilfredse med den aftale, som G8-landene onsdag eftermiddag beseglede, da man tilsluttede sig EU-landenes mangeårige synspunkt om at holde den globale opvarmning under to grader celsius.

»Det er ekstremt positivt, at G8 bekender sig til videnskaben hér, fordi der følger så mange logiske beslutninger af den målsætning. Logikken er jo, at man så må reducere sine CO2-udledninger markant og hurtigt. Og at verdens samlede udledninger skal toppe meget snart,« sagde statsministeren i går, umiddelbart før han gik til møde i MEF-forummet, hvor verdens 16 mest klimaforurenende lande sidder.

Statsministeren redegjorde for, at det dybest set er historisk, at verdens rige lande har lovet hinanden og resten af verden, at de vil reducere deres CO2-udledninger med 80 pct. i 2050.

»Det svarer jo nærmest til et fossil-frit samfund, idet jeg lægger til grund, at man stadig skal kunne købe rensebenzin til at fjerne pletter fra sit tøj og sprit til sit feltkøkken,« sagde Lars Løkke Rasmussen.

Slut med skåltaler
Statsministeren giver gerne USAs præsident Barack Obama æren for fremskridtet i G8-kredsen, og han mener, at dette lover godt for verdenssamfundets beslutsomhed for FNs klimakonference i København til december.

»Vi er derhenne, hvor der er et ægte commitment. Skåltalernes tid er forbi,« sagde Løkke, der i aftes skulle mødes med FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, som ikke var helt så begejstret som Danmarks statsminister.

»Der er brug for stærke mål for de rige landes reduktione allerede i 2020. Det er ledernes politiske pligt og historiske ansvar,« sagde den sydkoreanske FN-chef i går.

Frankrigs præsident, Nicolas Sarkozy, glædede sig over G8-kompromiset men beklagede, at USA, Japan og Canada ikke kommer op mod stærke reduktionsmål for 2020. Og så truede han i øvrigt endnu en gang Kina med en klimatold, hvis ikke Kina tilslutter sig en klimaaftale.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen gjorde det i øvrigt klart, at verdens rige lande har hovedansvaret for klimaforandringerne. Og at Danmark og resten af EU-landene er klar til at betale dyrt for en klimaaftale. Men at dette forudsætter, at Kina og Indien lover, at de vil tage aktivt del i klimakampen.

»Det er helt legitimt, at disse landes ledere vil skaffe velstand til deres store befolkninger. Men vi ønsker blot, at de vælger en vej, så de springer den periode over, hvor vi i de rige lande svinede og glemte at passe på Moder Jord,« sagde Lars Løkke.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på b.dk skal du tillade visning af annoncer på b.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer b.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.