Advarsel: Megaregning for manglende klimatiltag

Hvis vi undlader at reagere på klimaforandringerne, får vi en megaregning, påpeger eksperter. Stiger temperaturerne voldsomt i Europa frem til år 2100, koster ændringerne i skovdriften alene 1.500 milliarder kroner.

Mens klimaforskerne og videnskabsfolk i årevis har sagt, at vi skal gøre noget hurtigst muligt for at være forberedt på ekstremt vejr eller bremse de globale temperaturstigninger, har mange økonomer sagt, at det skader verdensøkonomien og giver en beskeden klimagevinst at lave foranstaltninger mod uvejr eller skære CO2-udslippet ned.

Men nu erkender førende økonomer, at det vil give enorme økonomiske omkostninger, hvis vi undlader at gøre noget.

Tag for eksempel klimaforandringerne og skovene. Europa inklusiv Rusland har et areal på 1,6 millioner kvadratkilometer skov. Analyser af fremtidens skovdrift i Europa viser, at et skift i ændring af produktion af træer som f.eks. grantræer, der kan gro og trives i kulde, til egetræer, som tåler mere varme, vil give meget store værditab. Mens gran vokser hurtigt vokser eg meget langsomt. Med en temperaturstigning på op til seks grader frem mod 2010 i nogle områder, vil store områder af Europa være dækket af træer, der giver lav indtjening.

»Værdien af skovene falder med 1.500 mia. kr.,« siger forstøkonomen Marc Hanewinkel, professor på Freiburgs Universitet i Tyskland.

Men det behøver ikke at koste mange penge at modvirke klimaforandringer, mener civilingeniør og PhD Miguel Esteban, der er docent på FN-universitet for avancerede studier i Tokyo, UNU-IAS.

Han er ekspert i naturkatastrofer, klimaforandringer og mulige foranstaltninger mod det. Miguel Estebans undersøgelser viser, at det vil koste knap 7,5 mia. kr. at sikre Japans havne mod stærkere vinde og ekstreme storme ved at udbygge dem, frem for at havnene bliver smadret. Hvis Japan lader være med udbygge sine havne til at kunne tage de store containerskibe med større kapacitet vil Japan miste op til 3,4 procent af værdiens af landets samlede produktion, BNP, i 2085 på grund af det stigende antal dage, havnene må holde lukket. Japans BNP var i 2007 på 25.000 mia. kr.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på b.dk skal du tillade visning af annoncer på b.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer b.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.