Groft Sagt

Tvivlens nådegave

Peter Kurrild-Klitgaard: Danmarks førende stand-up kommentator, Peter Mogensen, har med sin byline som »direktør i Fonden Kraka« skrevet en opsigtsvækkende »analyse« for Politiken, hvori han – må man formode – analyserer det, han med et fagudtryk fra sit virke kalder »den seneste tids hurlumhej« om attentatforsøget på forfatteren Lars Hedegaard.

Peter Kurrild-Klitgaard
Peter Kurrild-Klitgaard

Mogensen omtaler i den forbindelse »det påståede håndgemæng med en attentatmand«, og det er ualmindelig godt set af tænketank-direktøren, sådan rent epistemologisk. For sandt er det jo, at så længe den eftersøgte attentatmand ikke er fundet, så har man faktisk kun Hedegaards ord for, at der overhovedet var håndgemæng, og er hans ord måske bedre eller mere troværdigt end den eftersøgte gerningsmands?

Hvordan kan vi f.eks. vide med absolut sikkerhed, at det i virkeligheden ikke var Hede­gaard, der overfaldt et sagesløst, mørklødet postbud, som nu må gemme sig? Det kan vi ikke, og derfor er det naturligvis helt på sin plads, at tvivlen må komme den anklagede til gode. I hvert fald så længe den anklagede ikke er Lars Hedegaard.

Mest læste