Groft Sagt

Sin brors spindoktor

Claes Kastholm Hansen : Da historikeren Bo Lidegaard blev chefredaktør for Politiken, udvidede han straks stillingsbeskrivelsen til også at omfatte et spindoktorat til betjening af brormand, energiminister Martin Lidegaard, en tidligere NGOer, dvs. en mand med en sag, altså en fanatiker.

Claes Kastholm Hansen
Claes Kastholm Hansen
I rollen som spindoktor har Bo Lidegaard suspenderet den sans for nuancer og forståelse for kausalitetsforholds kompleksitet, der udmærkede ham som historiker. I stedet giver han sig som alle fundamentalister primitive kræfter i vold, og det er formodentlig denne besættelse af mørkets fyrste, der fik ham til at bukke enderne sammen på sit intellektuelle jeg og forleden skrive i sin avis, at selv om »den enkelte storm ikke uden videre kan tilskrives global opvarmning«, så var orkanen Sandy en direkte konsekvens af en menneskeskabt global opvarmning. Videre påstod han: »Hvis vi ikke finder på noget nyt, der i praksis begrænser de globale udledninger, er vi med sikkerhed på vej mod væsentligt større temperaturstigninger«.
Denne sludreagtige betingelseskonstruktion viser, hvor langt ud i hovmodets intellektuelle nattemørke, en fornem ånd kan drives, når han er besat af Den Onde selv. Fænomenet er i øvrigt beskrevet i Thomas Manns »Doktor Faustus«. Kendsgerningen er, at uanset om den globale opvarmning er delvis menneskeforvoldt, så står det ikke i menneskets magt at forhindre den. End ikke, om så vi i morgen stoppede alle skorstene, alle forbrændingsmotorer, satte alle dyrs fordøjelse i stå og selv holdt op med at trække vejret.