Vestager: Amerikansk budgetforlig er vigtigt for os

Obamas budgetplan er en delvis løsning, siger Margrethe Vestager. Hun er lettet over, at USA har afværget "fiscal cliff" den såkaldte "økonomiske afgrund".

Der er kun tale om en delvis løsning, siger økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager om det amerikanske budgetforlig.
Der er kun tale om en delvis løsning, siger økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager om det amerikanske budgetforlig.

Det er ikke alene amerikanerne, der kan ånde lettet op for en stund efter, at Repræsentanternes Hus tirsdag sagde ja til den budgetplan, som skal forhindre, at USA glider ned i den såkaldte "økonomiske afgrund". Det er godt nyt for hele verdensøkonomien og dermed også for Danmark, understreger økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager.

- Det er meget vigtigt med den her aftale. Hvis problemet med den såkaldte fiscal cliff ikke havde løst sig, så havde risikoen været, at den amerikanske økonomi var gået fuldstændig i stå. Hvis man tager penge ud af økonomien ved skattestigninger og færre overførsler til ledige, så er der færre penge til forbrug af varer, der skaber arbejdspladser," siger Margrethe Vestager (R)Med budgetaftalen slipper store dele af den amerikanske befolkning for skattestigninger, som ellers ville gælde fra årsskiftet. Til gengæld øges skatterne for husholdninger, som tjener over 450.000 dollars ( ca. 2,5 mio. kroner) om året.

De amerikanske politikere forsøger at købe sig tid, bl.a. ved at udsætte en række besparelser på de offentlige budgetter i to måneder. Den overhængende fare for at USA snart rammer gældsloftet er imidlertid ikke afværget med budgetaftalen.

Derfor mener Margrethe Vestager også kun, at der er tale om en delvis løsning.

- Det er klart, at det havde været bedre, hvis de havde fundet en samlet løsning, for verdensøkonomien har brug for stabilitet og tryghed. Men det er stadig meget bedre med en delvis løsning, end hvis det havde fået lov til at køre ud over kanten, siger Margrethe Vestager.

Hun vil ikke blande sig i indholdet af selve aftalen, men understreger, at  det betyder rigtig meget for Danmark, hvilke beslutninger amerikanerne tager.

- Hvis danske borgere og forbrugere ikke har tillid til, at verdensøkonomien retter sig, så bliver de skattelettelser, vi har givet til danskere med helt almindelige indtægterne i lommen, siger hun.

Mest læste