Stamceller kan »genoprette« dårlig sædkvalitet

Gemte stamceller kan gøre mænd, der bliver sterile af kræftbehandling, i stand til at producere sunde sædceller igen, viser ny forskning.

USA: Kemoterapi og strålebehandling kan dræbe de celler, der producerer sæd, og dermed gøre mænd sterile. Men nu viser ny forskning med aber, at gemte stamceller angiveligt kan genoprette sædkvaliteten hos mænd, der bliver sterile som følge af kræftbehandling. Det skriver BBC.

I undersøgelsen, hvis resultater netop er blevet offentliggjort i tidsskriftet Cell Stem Cell, blev sædcelleproducerende stamceller taget ud af aben inden kræftbehandlingen og sat ind igen, da behandlingen var afsluttet. Sæden var derefter i stand til at befrugte et æg.

Eksperter kalder resultaterne en »milepæl« i forskningen, da det betyder, at de fleste mænd, der på forhånd ved, de er i risiko for at blive sterile på grund af kræftbehandling, forinden kan vælge at fryse noget sæd ned. Dog er det ikke en mulighed for de patienter, der endnu ikke har været igennem puberteten.

Ifølge forskerne ved University of Pittsburg og Magee-Womens Research Institute var ni ud af 12 voksne aber i stand til senere at producere sund sæd igen.