Søvndal: Nordkorea bryder internationale regler

Det er en provokation og i strid med talrige FN-resolutioner, siger udenrigsminister Villy Søvndal om Nordkoreas missilaffyring.

En sydkoreansk mand går forbi et tv i Seoul med et indslag om den nordkoreanske raketaffyring.
En sydkoreansk mand går forbi et tv i Seoul med et indslag om den nordkoreanske raketaffyring.

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) finder det dybt bekymrende, at Nordkorea har affyret et langtrækkende missil, som landet påstår er en del af dets rumprogram.

- Dagens melding fra Nordkorea er dårligt og dybt bekymrende nyt. Det er en provokation og klart i strid med talrige FN-resolutioner. Nordkorea vinder intet ved at fortsætte sin konfrontationspolitik, udtaler Villy Søvndal i en pressemeddelelse.

Han mener, at landet bør forbedre levevilkårene for den undertrykte befolkning i stedet for at spilde penge på missil- og atomprogrammer.

- Jeg vil gerne understrege vores solidaritet med vores strategiske partner Sydkorea, der har de nordkoreanske provokationer tættest inde på livet, tilføjer Søvndal.

Villy Søvndal er onsdag på officielt besøg i Kina, hvor han vil drøfte den bekymrende udvikling i Nordkorea med en række kinesiske ledere.

Ifølge Udenrigsministeriet forbyder FN-sikkerhedsrådsresolutioner 1695, 1718 og 1874 Nordkorea at udvikle og besidde langtrækkende missilteknologi.

Nordkorea har bekræftet, at landet natten til onsdag dansk tid har affyret et langtrækkende missil fra landets vestkyst, og at satellitten, som missilet bar, som planlagt er blevet sat i kredsløb i rummet. Det oplyser Nordkoreas officielle nyhedsbureau, KCNA, ifølge Reuters.

Mens Nordkorea forsvarer affyringen med, at det er en del af landets rumprogram, mener kritikere dog, at det er et dække for at teste langtrækkende missilsystemer for atomvåben.

Både Sydkorea og Japan har hasteindkaldt deres regeringer til et ekstraordinært sikkerhedsmøde.

Affyringen sker tæt på den første årsdag for tidligere leder Kim Jong-ils død.

Et lignende missil blev affyret fra Nordkorea i april. Affyringen mislykkedes dog, og missilet faldt ned efter få sekunder.

Mest læste