Malmø-skytten får livstidsdom

40-årige Peter Mangs er fundet skyldig i to drab og fire drabsforsøg.

Peter Mangs kan se frem til at tilbringe de næste mange år bag tremmer. Den 40-årige svensker, som har dræbt to personer og såret yderligere fire i en serie af racistisk motiverede angreb, er fredag blevet idømt livstid ved retten i Malmø.

Der er tale om svensk lovs strengeste straf, som ifølge avisen Sydsvenskan betyder, at Peter Mangs kan holdes indespærret i op til 24 år.

Mangs fik tilnavnet Malmø-skytten. da han for to år siden skabte en tilstand af panik i den sydsvenske storby Malmø. Gennem et år - fra oktober 2009 til oktober 2010 - angreb han tilfældige personer med udenlandsk baggrund. To mennesker blev dræbt og et tocifret antal såret, flere alvorligt.

Peter Mangs blev i juli fundet skyldig i to drab - det første helt tilbage i 2003 - og fire drabsforsøg, mens han blev frifundet for et tredje drab og en række forsøg. Dagens livstidsdom følger kravet fra svenske kammeranklager, Håkan Larsson, der opfordrede retten til at idømme ham lovens strengeste straf.

- De mord, han er skyldig i, har karakter af rene henrettelser. Forbrydelserne er hensynsløse, koldblodigt udførte, og han har flere gange skudt mod tilfældigt udvalgte personer, sagde han ifølge avisen Sydsvenskan under sine afsluttende bemærkninger i byretten.

Baggrunden for Peter Mangs forbrydelser er efter alt at dømme racisme. Kun et enkelt af hans ofre - en 20-årig kvinde, der blev dræbt i oktober 2009 - havde ikke indvandrerbaggrund, og i fængslet har Malmø-skytten skrevet en rablende selvbiografi, hvor han fortæller om sit had til indvandrere.

Peter Mangs, der nægter sig skyldig, har vist mange tegn på at være temmelig uligevægtig, men retspsykiatere har slået fast, at han ikke er psykisk syg, og at han derfor er egnet til straf.

Mest læste