Kupmagere i Mali fremlægger ny forfatning

Malis kupmagere er klar med en ny forfatning og vil afholde valg, selvom landets naboer har sendt delegationer ud for at genoprette demokratiet.

Kupmagerne i Mali har fremlagt en ny forfatning, alt i mens statskuppet fordømmes fra flere sider.

Vestafrikas økonomiske fællesskab (ECOWAS) har truet med sanktioner og brug af militærstyrke for at gå imod det kup, der i sidste uge væltede præsident Amadou Toumani Toure.

Ifølge kupmagerne vil civile blive tilbudt 15 ud af 41 poster i den nye overgangsmyndighed for at forberede vejen mod valget. Den amerikansktrænede soldat, som ledede kuppet, Amadou Sanogo, vil blive udpeget som midlertidig premierminister og regering.

Den nye forfatning garanterer retten til at demonstrere og strejke. Den garanterer desuden immunitet til lederne af kuppet, som kostede tre mennesker livet.

Kuppet i Mali er blevet fordømt af blandt andet FN, EU, USA og Malis naboer. Alligevel protesterede tusindvis af indbyggere i Mali imod international indblanding, og viste dermed opbakning til, at soldaterne bag kuppet skal lede landet.

Det har været uvidst, hvor den væltede præsident Amadou Toumani Toure har befundet sig siden kuppet den 22. marts, men onsdag fortalte han nyhedsbureauet AFP, at han var i god behold i Bamako og ikke blev holdt fanget af kupmagerne, skriver Aljazeera.

Statskuppet kom efter, en gruppe oprørere fra Tuareg-folket i Mali har hærget den nordlige del af landet. Kupmagerne mente, at præsident Amadou Toumani har været for tøvende i forhold til at slå tuaregernes oprør ned, og derfor blev præsidenten afsat.

Mest læste