Krydstogtturister bygger varde på Hans Ø

Den omstridte Hans Ø mellem Grønland og Canada er for første gang besøgt af krydstogtturister. 62 danske turister har været i land på klippeøen.

Den 1,3 kvadratkilometer store Hans Ø, som Grønland og Danmark fortsat strides med Canada om, har i weekenden for første gang haft besøg af krydstogtturister. Dermed nåede krydstogtskibet Ocean Nova dets mål.

Ekspeditionsleder Axel Fiedler oplyser, at 62 af Ocean Novas passagerer i gummibåde blev sejlet ind til øens vestlige bred. Her blev der rejst en varde med et grønlandsk og et dansk flag på toppen.

- I varden har vi lagt en beretning om Ocean Novas besøg med gæsternes og besætningens navne. Flere af gæsterne havde også medbragt danske og grønlandske flag, skriver Alex Fiedler i en mail.

Beretningen omtaler skibets færd, fra ekspeditionen stævnede ud 9. august fra Kangerlussuaq frem til besøget 14. august på den golde ø i Kennedy Kanalen mellem Nordvestgrønland og den canadiske ø, Ellesmere Island.

Undervejs observerede skibet flere gange isbjørne. To hunner med to unger blev set på samme flage, og senere en enkelt velnæret isbjørnehan på en anden flage.

- Isen i Nares Strædet var gunstig for besejling af området, og skibet kunne uden problemer manøvrere mellem isflagerne og gennem bælter med polaris, fortæller Alex Fiedler.

Efter besøget på den ubeboede klippeø fortsætter krydstogtfartøjet til verdens nordligst beboede bygd, Sioraparluk, og derfra går rejsen sydpå via Qaanaq og Thule til Uummannaq, Ilulissat og Kangerlussuaq.

Rejsebureauet Albatros Travel, der er arrangør af krydstogtet til Hans Ø, forsøgte sidste år at gennemføre et lignende arrangement. Men da blev Ocean Nova bremset af isen, som gjorde det umuligt at nå destinationen.

/ritzau/