Ingeniører slår alarm over »rystende madspild«

Næsten to milliarder ton mad når aldrig tallerknerne hvert år, viser ny undersøgelse. I 2100 vil der ifølge FN vil være cirka tre milliarder ekstra munde at mætte.

Afgrøder, der aldrig når forbrugerne, er også et stort problem, konkluderer FN-rapporten.
Afgrøder, der aldrig når forbrugerne, er også et stort problem, konkluderer FN-rapporten.

Op mod halvdelen af verdens fødevarer ender som affald.

Det viser nye beregninger fra den britiske ingeniørforening Institution of Mechanical Engineers (IME), der ifølge The Guardian fastslår, at næsten to milliarder ton fødevarer aldrig når tallerknerne hvert år.

IME peger på flere årsager til »det rystende madspild«: Unødvendigt korte udløbsdatoer, »køb én få én gratis-ordningen«, vestlige forbrugerkrav om kosmetisk perfekt mad, »svage landbrugspraksisser«, utilstrækkelig infrastruktur og dårlige opbevaringsfaciliteter.

Ingeniørforeningen opfordrer til øjeblikkelig handling i lyset af, at der ifølge FN vil være cirka tre milliarder ekstra munde at mætte i slutningen af århundredet, og at der er et voksende pres på de påkrævede ressourcer til at producere mad.

Rapporten »Global Food; Waste Not, Want Not« vurderer også, at 550 milliarder kubikmeter vand årligt går til spilde på grund af afgrøder, der aldrig når forbrugerne. Det er ifølge IME 2,5 til 3,5 gange mere end det samlede forbrug af vand.

Mest læste

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på b.dk skal du tillade visning af annoncer på b.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer b.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.