Hamas afviser oplæg til våbenhvile

Det er endnu ikke lykkedes at nå til enighed om en ny våbenhvile mellem Israel og Hamas. Det oplyser en talsmand fra Hamas.

Røg efter angreb i Rafah.
Røg efter angreb i Rafah.

ISRAEL: Der er fortsat stor usikkerhed om, hvorvidt parterne i konflikten mellem Hamas og Israel bliver enige om en ny våbenhvile.

Kort inden den humanitære våbenhvile udløb torsdag klokken 13 dansk tid, oplyste en israelsk militærkilde til britiske BBC, at der var indgået en ny våbenhvile, som vil træde i kraft klokken fem fredag morgen dansk tid.

Den oplysning har en talsmand fra Hamas dog afvist over for nyhedsbureauet Reuters torsdag eftermiddag.

Ifølge Hamas forhandles der fortsat i Cairo, hvor Egyptens præsident, Abdel Fattah al-Sissi, i den seneste tid har forsøgt at få våbenhvilen mellem Hamas og Israel endegyldigt i land. Ved forhandlingsbordet sidder også den tidligere britiske premierminister Tony Blair, der repræsenterer FN i forhandlingerne.

Hamas har opstillet fem hovedkrav ved forhandlingerne i Egyptens hovedstad. Blandt andet vil organisationen have åbnet alle grænseovergange fra Gaza til Israel og Egypten, herunder en international garanti for, at overgangen mellem Gaza og Rafa i Egypten vil være åben i 24 timer. Der er ingen meldinger om, hvilke punkter de to parter fortsat ikke er nået til enighed om.

Torsdagens humanitære våbenhvile var et fem timer langt åndehul i beskydningerne for beboerne i Gazastriben, der udnyttede muligheden for at hente vand, medicin og mad. Freden blev dog brudt efter tre og en halv time, da tre mortergranater afsendt fra Gaza slog ned i det sydlige Israel. Ingen kom til skade ved angrebet.

Torsdagens humanitære våbenhvisle gav beboerne i Gaza en pause fra de israelske bombardementer, så de kunne hente vand, medicin og mad. Vandforsyningerne i Gaza er blevet skudt i stykker af israelske bomber, og op mod en tredjedel af beboerne er uden adgang til rent vand.

Mest læste