Fogh fordømmer Assads forbudte våben

Det er et »desperat regime«, der på ny har taget de berygtede Scud-missiler i anvendelse, mener NATOs danske generalsekretær.

Overvågningsbilleder fra NATO viser, at syriske regeringssoldater på ny har affyret kortrækkende missiler, herunder de berygtede Scud-missiler, og det har fredag fået Anders Fogh Rasmussen til at fordømme angrebene.

- Jeg betragter dem som handlinger fra et desperat regime, der nærmer sig et kollaps, erklærer NATOs danske generalsekretær ifølge Reuters.

En højtplaceret kilde i NATO fortæller ifølge nyhedsbureauet, at præsident Bashar al-Assads soldater affyrede adskillige missiler i Syrien torsdag morgen, og at det blot var en uge efter, at den internationale forsvarsalliance for første gang i den 21 måneder lange borgerkrig opdagede, at styret i Damaskus bruger Scud-missiler.

Det russiskudviklede Scud-missil blev verdenskendt, da Saddam Hussein under Golfkrigen i 1991 sendte op mod 40 missiler af sted mod Israel, hvoraf størstedelen blev skudt ned af amerikanske Patriot-missiler.

Ifølge CNN vurderer amerikanske analytikere, at præsident Assad råder over godt 400 Scud-missiler, og i de fleste versioner er der tale om et særdeles upræcist våben.

For en uge siden anklagede Human Rights Watch i USA - på baggrund af interview med vidner og videooptagelser - det syriske militær for at have kastet bomber med napalm-lignende, brandbart indhold i mindst fire områder: To tæt på Damaskus, én i en by i Homs-provinsen og én i Idlib-provinsen.