Fem dræbt under nye demonstrationer i Cairo

Den egyptiske hær har opstillet kampvogne og pansrede mandskabsvogne uden for præsidentpaladset torsdag morgen efter endnu et sammenstød mellem demonstranter. Fem meldes dræbt i de tidlige morgentimer.

Natten til torsdag opstod der nye voldelige sammenstød mellem Mursi-tilhængere og deres modstandere foran præsidentpaladset i Cairo. Fem personer meldes dræbt, og 350 er sårede efter blodsudgydelserne, skriver Reuters. Militæret står nu foran præsidentpaladset for at skabe ro i området og beskytte præsidenten, lyder det.

Demonstrationerne mellem præsidentens tilhængere og modstandere bunder i beskyldninger fra Mursi-modstanderne, der mener, at præsidenten forsøger at skabe et nyt enevælde ved at tildele sig selv ekstraordinære magtbeføjelser i et dekret.

De er desuden vrede over, at den islamisk-dominerede forsamling har lavet et udkast til en forfatning, som modstanderne ikke mener er til hele nationens bedste.

Præsidenten har forsvaret sit dekret og kalder det nødvendigt for at forhindre domstolene, som stadig er domineret af dommere udpeget af Mubarak, fra at afspore en ny forfatning.

De mange demonstrationer er den værste krise siden Mursi tiltrådte som Egyptens første præsident efter den folkelige opstand, der væltede Hosni Mubarak i februar 2011. Dengang spillede militæret en afgørende rolle, men det har indtil nu holdt sig uden for den seneste krise.

En gruppe af præsidentmodstandere har kaldt til flere demonstrationer foran paladset senere torsdag, og en kilde hos præsidenten har sagt, at Mursi, som ellers har været tavs de sidste par dage, vil udsende en erklæring senere torsdag.

Mest læste