Egyptiske topdommere går til angreb på Morsi

Landets højeste retsmyndighed fordømmer den egyptiske præsidents dekret, der giver ham enorme magtbeføjelser.

EGYPTEN: Det er et »hidtil uset angreb« på domstolenes uafhængighed, som præsident Mohamed Morsi har foretaget med sit dekret om markante forfatningsændringer.

Sådan lyder den opsigtvækkende kritik fra Egyptens højeste retsmyndighed, Det Øverste Retsråd, efter at præsident Morsi i torsdags indførte omfattende ændringer i forfatningen, der blandt andet hæver ham over domstolene og gør, at han ikke kan stilles til ansvar for sine handlinger, før et nyt parlament er indsat.

Efter et hastemøde i retsrådet, der var indkaldt for at diskutere Morsis dekret, opfordrer rådet nu »republikkens præsident til at distancere dette dekret fra alt, der overtræder den retslige myndighed«.

Oppositionen i Egypten har ligeledes fordømt Morsis dekret og kaldt det et »kup«, mens menneskeretsorganisationen Amnesty frygter, at forfatningsændringerne kan være et skridt på vejen mod et nyt diktatur i Egypten.

Fredag var der uroligheder flere steder i Egypten, hvor demonstranter stak ild til en række kontorer tilhørende Det Muslimske Broderskab.

Der er bebudet en ugelang demonstration mod præsident Morsi på Tahrirpladsen i hovedstaden Cairo, og på demonstrationens andendag, lørdag, er demonstranter og politi atter tørnet sammen.

Mest læste