»Den store efterfølger« benåder politiske fanger

Som en hyldest til Nordkoreas to afdøde ledere, får politiske fanger nu amnesti.

Midt i landesorgen gør ét af verdens mest undertrykkende lande nu klar til at give amnesti til et antal politiske fanger.

Det sker for at ære Kim Jong-il, som døde den 17. december, og hans far Kim Il-sung, oplyser nordkoreanske stats-TV KCNA ifølge BBC. De første politiske fanger vil få amnesti fra 1. februar, fortæller stationen.

Det er ikke oplyst, hvor mange politiske fanger, der kan begynde at glæde sig ude i de nordkoreanske fangelejre, men omvendt er der rigeligt med fanger at tage af.

Menneskerettighedsorganisationen Amnesty International anslår, at helt op til 200.000 politiske fanger er fængslet i det fattige land. Ifølge rapporter er tortur og offentlige henrettelser udbredt i lejrene, og føden består blandt andet af kakerlakker og majskolber med komøg.

Det er Kim Jong-un - den nye leder og hærchef for 1,2 millioner soldater - som har truffet beslutningen, oplyser KCNA. Rækken af benådninger skyldes ifølge TV-stationen Kim Jong-un og hans afdøde faders »noble, godhjertede og altomfavnende« politik.

Da Kim Jong-il døde af et hjerteanfald i december, havde han stået i spidsen for atommagten Nordkorea siden Kim Il-sungs død i 1994. I hovedstaden Pyongyang græd befolkningen som pisket over tabet af deres »glorværdige kommandør født af himlen.«

»Den store efterfølger« Kim Jong-un menes at være sidst i 20’erne og har begrænset politisk erfaring. Magtoverdragelsen har derfor skabt uro og spændinger i hele regionen.