Radio

Danmarks reelle fjende er ikke Taleban

Kampen mod Taleban i Afghanistan er blevet nedtonet til fordel for en indsats mod narkohandlere, klanledere og bønder med rifler.

Danske soldater på patrulje i Gereskh i Afghanistan. Arkivfoto: Søren Bidstrup
Danske soldater på patrulje i Gereskh i Afghanistan. Arkivfoto: Søren Bidstrup
Radio24syvs internationale magasin Globus kan i dag fortælle, at kampene i Afghanistan ikke længere er centreret om indsatsen mod det tidligere Taleban-regime og al-Qaeda-tilknyttede terrornetværk i Afghanistan. I stedet handler det i højere og højere grad om regionale spændinger, kampen om opiumsmarkedet og de almindelige afghanere, der er trætte af at stå midt i kampzonen.

- Det er vores oplevelse, at en stor del af dem, vi kæmper mod dernede, ikke er de ideologiske hardcore talebanere, men at det også er lokale, der kæmper imod os. Ud af de mange ildkampe vi er i dernede, der er det en forholdsvis lille del af de kampe, der er så intensive, at vi kan sige, at det er hardcore Taleban, der kæmper imod os, siger Johannes Bollmann, der er sprogofficer ved det danske Viking-kompagni i Helmand-provinsen i Afghanistan.

- Nogle af dem er oprørere, som ikke har noget med Taleban at gøre, nogle af dem er rene kriminelle, specielt når vi kommer over i narkokriminaliteten, forklarer Ole Kværnø, der er chef for Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet.

En naturlig udvikling, mener tidligere udenrigsminister Per Stig Møller, der var med til at sende de danske soldater i krig i 2001. Vi skal trække os ud med det samme, siger Enhedslistens udenrigsordfører Christian Juhl.

Hør hele Radio24syvs program Globus, om danskernes virkelige fjende i Afghanistan:

Mest læste