Broderskab varsler store demonstrationer i Egypten

Det Muslimske Broderskab har indkaldt til demonstrationer over hele landet til fordel for præsident Mohamed Morsi, der anklages for at have »kuppet« sig til mere magt.

EGYPTEN: Over hele Egypten er der søndag indkaldt til massedemonstrationer til fordel for præsident Mohamed Morsi.

Det er Det Muslimske Broderskab, som Morsi var præsidentkandidat for, der, som en reaktion på massive fordømmelser af netop præsident Morsi, har indkaldt til demonstrationerne. Præsidenten har med et dekret ændret den egyptiske forfatning, der nu sikrer præsidenten yderligere magt og blandt andet hæver ham over landets domstole.

Det fik lørdag dommere i byen Alexandria til at gå i strejke i protest mod dekretet, og dommerne har ifølge det nationale nyhedsbureau i Egypten suspenderet alle retslige aktiviteter, indtil Morsis dekret bliver omstødt.

Egyptens højeste retsmyndighed, Det Øverste Retsråd, kalder desuden Morsis forfatningsændringer for et »hidtil uset angreb« på domstolenes uafhængighed, mens oppositionen i Egypten har kaldt det et regulært »kup«.

Forfatningsændringen har også ført til voldelige sammenstød mellem demonstranter og politi, blandt andet på Tahrirpladsen i hovedstaden Cairo.

Demonstranter har i vrede over Morsis forfatningsændringer indledt en ugelang protest mod præsidenten.

Det egyptiske aktiemarked er også berørt af situationen, og ifølge Reuters er markedet foreløbig faldet med 7,6 procent efter Mohamed Morsis dekret.

Mest læste