Amnesty fortæller om »uhyrlige« overgreb i Yemen

Under Det Arabiske Forår blev der begået makabre overgreb i regionen Abyan i Yemen, viser en rapport fra Amnesty International.

YEMEN: Offentlige henrettelser, korsfæstelser og amputationer af arme og ben. Det var alt sammen en del af hverdagen i Yemen-regionen Abyan, mens titusindvis yemenitter var på gaden i hovedstaden Sanaa for at vælte præsiden Saleh.

Med offentlighedens fokus på folkets kamp i hovedstaden benyttede den islamistiske oprørsgruppe Ansar al-Sharia muligheden til vinde kontrollen over Abyun. Og det skete ifølge Amnesty International på en særdeles brutal måde.

- Abyan gennemlevede en sand katastrofe, da Ansar al-Shari’a og regeringsstyrker kæmpede om kontrollen i regionen i 2011 og første halvdel af 2012, siger Amnesty Internationals chef for Mellemøsten og Nordafrika, Philip Luther, i en pressemeddelelse.

Mænd, kvinder og børn blev ifølge Amnesty henrettet på åben gade, samtidig med at regeringstroppernes bomber regnede ned over dem.

Overgrebene bliver dokumenteret i rapporten »Conflict in Yemen: Abyans Darkest Hour« fra Amnesty, der vil have de ansvarlige for overgrebene stillet til ansvar.

- Yemens myndigheder må sikre, at den undersøgelseskommission, der blev annonceret i september 2012, afdækker de fuldstændig chokerende overgreb, der fandt sted. Tragedien i Abyan vil hjemsøge Yemen i årtier, medmindre de ansvarlige bliver stillet til ansvar og ofrene og deres familier får erstatning, siger Philip Luther.

Ansar al-Shari’a, der har forbindelser til al-Qaeda, havde kontrol med Abyan fra februar 2011 til juni 2012. Oprørsgruppen indførte egne religiøse domstole, hvor den henrettede og lemlæstede yemenitter for tyveri og for »at bryde kulturelle normer«.

Mest læste