50 år

Den moderne leder

Søren Skou har som øverste chef vendt underskud til overskud i verdens største containerrederi, Maersk Line. 20. august fylder han 50 år.

Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix 2014)
Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix 2014)

Søren Skous karriere er tæt forbundet med Danmarks største virksomhed, A.P. Møller-Mærsk. Han begyndte i 1983 i olie- og shipping-koncernen som 19-årig. Her kom han ind som shippingelev lige efter gymnasiet og kæmpede sig siden op gennem hierarkiet til i dag at have en af de vigtigste poster i A.P. Møller-Mærsk og være chef for Maersk Line, der selvstændigt er Danmarks største virksomhed.

I de første 15 år hos A.P. Møller-Mærsk var Søren Skou i Maersk Line, hvor han havde ledende stillinger i blandt andet København, New York og Beijing. I 1999 blev han hentet over til den noget mindre tankdel i virksomheden og to år efter blev han adm. direktør for Maersk Tankers, der især sejler med olie og gas.

Læs også: Ugens op- og nedture i erhvervslivet

Da den tidligere topchef for A.P. Møller-Mærsk, Jess Søderberg, i 2007 forlod virksomheden fik Søren Skou en nøglerolle i det såkaldte Executive Board, som den nye chef, Nils Smedegaard Andersen, satte op. Executive Board er den øverste ledelse i Mærsk-gruppen.

I 2012 rykkede Maersk Lines daværende chef, Eivind Kolding, til Danske Bank, og Søren Skou vendte tilbage til containerrederiet, hvor han indledte sin karriere i 1983. Her blev han udnævnt til Koldings afløser som adm. direktør. Han kom tilbage på et kritisk tidspunkt, hvor Maersk Line var i svære problemer presset af alt for mange skibe og en hård priskrig.

Læs også: Rederialliance efter selvskabt byrde

Skou stoppede krigen på priser og han klarede en af de centrale opgaver, nemlig at gøre det danske rederi til det mest effektive i verden. Det er sket gennem intenst fokus på omkostninger og han har fået vendt underskud til overskud i Maersk Line.

Men han kæmper fortsat med en tåget fremtid for containerrederiet, som er på et marked, der traditionelt er præget af svingende og ustabile rater.

Læs også: Mærsk-ledelse forventer ny aftale godkendt

Søren Skou bliver blandt andre erhvervsfolk beskrevet som en moderne leder, der altid er velforberedt og meget analytisk skarp. Han har udover pladsen i Executive Board flere bestyrelsesposter i koncernens selskaber og har tidligere været i bestyrelsen i Danmarks Rederiforening og for Daniscos bestyrelse, som han var en del af, da ingredienskoncernen blev solgt til amerikanske Dupont i 2011.

Søren Skou bor i Vedbæk med sin hustru, Lene, og deres tre børn. Han interesserer sig for kunst og for cykelløb i Alperne.

Læs også: Mærsk erstatter P3 med ny alliance med stor konkurrent

Mest læste