Børnefilm

En kattens fin film

Første film i det nye tiltag Rabalderbio, en serie af kvalitetsanimation til børn, er den Oscarnominerede »En kat i Paris«. Og hvis det er film af den kaliber, vi kan vente os i fremtiden, er der grund til at klappe i poterne.

Hvor er det herligt, at der stadig laves skønne animationsfilm til børn, der forlader sig på udtryksfulde tegninger og en god historie frem for hurtige vittigheder og buldrende 3D-effekter!

I en på samme tid ekspressiv, blød og poetisk tegnestil fortæller franske Jean-Loup Felicioli og Alain Gagnol i »En kat en i Paris« historien om katten Dino, der lever lidt af et dobbeltliv.

Om dagen bor han hos pigen Zoe, der ikke har talt, siden hendes far blev myrdet af en grum forbryder. Om natten arbejder han sammen med listetyven Nico, der klatrer over byens tage for at lette uskyldige borgere for deres værdigenstande. Da Zoe en dag følger efter Dino for at finde ud af, hvor han er om natten, opdager hun sin fars morder og bliver taget til fange. Nu er Dino og Nico de eneste, der kan redde hende – hvis altså ikke de bliver fanget først af Zoes mor, der er politibetjent og i hælene på tyven.

Det er en spændende historie – alvorlig nok til faktisk at handle om noget, men samtidig ikke mere farlig, end at også de mindre kan se med. For selv om det indimellem ser sort ud, så er der gode chancer for, at de gode sejrer til sidst – ved hjælp af en god portion kærlighed; mellem mor og datter og datter og kat. Opfindsomheden er stor, ikke mindst i en smukt koreograferet flugtscene over byens tage, hvor man kan konkludere, at Nico må være lidt af en parkour-mester, så smidigt som han kaster sig fra kant til kant.

Jean-Loup Felicioli og Alain Gagnol tegner Paris som et eventyr, man har lyst til at gå på opdagelse i med øjnene. Ikke siden Disneys »Aristocats« har byen været portrætteret så smukt og med så meget magi og glimt i øjet. Den romantiske noir-stemning i filmen hjælpes på vej af et stemningsmættet og jazzet soundtrack.

Mest læste