Dagens brev

1813 ikke godt nok

Tæerne måtte krummes ekstra hårdt, da jeg torsdag aften hørte direktør Freddy Lippert på DR TV-avisen forsøge at forklare, at der ikke er problemer med opstarten på det nye akutsystem i Region Hovedstaden.

Praktiserende læger får ikke information om de patienter, som har været i kontakt med akuttelefonen 1813 - fordi regionens og praktiserende lægers IT-systemer ikke kan tale sammen. Det burde direktør Freddy Lippert, direktionen og de ansvarlige politikere have sikret sig inden systemet blev sat i gang. Men regionen har i hele denne proces vist, at det var vigtigere at vise, at man via embedsmænd i politikerforklædning turde spille med musklerne over for sine kritikere end at sikre sig et velfungerende system inden man overtog ansvaret fra vores utroligt velfungerende vagtlægeordning.

Selvfølgelig er det et patientsikkerhedsproblem, at de to systemer ikke taler sammen. Og problemet bliver ikke mindre af, at den ansvarlige direktør tilsyneladende ikke forstår, at det forholder sig sådan.

Der er ingen tvivl om, at praksissektoren er en utroligt kompliceret organisation at drive. Det er vi lykkedes rigtigt godt med i Danmark. Ikke mindst vores vagtlægeordning. Region Hovedstaden er tilsyneladende den eneste sundhedsorganisation i verden, som tror på, at almindelige menneskers almindelige akutte sygdomme varetages bedst af de store sygehuse og at patientsikkerheden ikke er afhængig af, at sygehuse og praktiserende læger kan udveksle informationer. At vi her i regionen heller ikke tror på, at den bredt uddannede praksislæge med erfaring fra tusinder af relevante patientkontakter er den bedste til at skabe overblik og visitere i akutte medicinske situationer, er jo sørgeligt. Danske sygeplejersker er dygtige. Ingen tvivl om det. Men praksislægens mangeårige erfaring har de ikke og får det heller aldrig.

Mest læste