Stor forfatter i bedste russiske tradition

Solsjenitsyn gav mæle til de anonyme ofre for de sovjetiske fangelejre, siger Leif Davidsen. Men de seneste år var hans status som politisk autoritet dalende.

Aleksandr Solsjenitsyn var en af det 20. århundreds store forfattere i den bedste russiske fortæller-tradition.

Det fastslår forfatteren og journalisten Leif Davidsen.

Han tilføjer, at Solsjenitsyn med sine romaner samtidig gav mæle til de millioner af anonyme ofre for fangelejrene i det kommunistisker system.

- Derved blev han blev en samtidig en skikkelse med en betydelig moralsk og politisk pondus. Han var en frihedens fakkel, men da han mange år senere vendte tilbage til Rusland, dalede hans position, tilføjer Davidsen.

Den aldrende Solsjenitsyn blev især af unge betragtet som en reaktionær person, der ville belære folk om, hvad de skulle tro og mene.

- De sidste år var han totalt ude af trit med den russiske virkelighed. Derfor vendte mange ryggen til ham, men de vil stadigvæk huske Solsjenitsyn som en stor forfatter, fastslår den danske forfatter.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på b.dk skal du tillade visning af annoncer på b.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer b.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.