Flere prøver lykken i Sverige

De nye regler for familiesammenføring af ægtefæller, der trådte i kraft i mandags, får flere og flere danskere til at flytte til Sverige. Den svenske ambassade og udlændingestyrelsen i Malmø oplever en kraftig stigning i antallet af henvendelser.

I mandags blev det sværere at få familiesammenført sin udenlandske ægtefælle som dansker. Reglerne om en 24 års aldersgrænse, indkomst på en kvart million, samlet tilknytningskrav, depositum på 50.000 kroner og krav til bopælen, gør, at flere og flere danskere flytter til Sverige for at være sammen med deres udenlandske ægtefælle.

Krav til bosættere i Sverige

Er man gift med en ikke-EU-borger, kan man sammen med sin ægtefælle få opholds- og arbejdstilladelse i Sverige, hvis manopfylder følgende:

Den udenlandske ægtefælle skal have en gyldig indrejsetilladelse til Sverige - for eksempel et turistvisum til Danmark.

Man skal have en bolig i Sverige.

Man skal vise et ægteskabsbevis.

Den danske del af ægteparret skal have et job.

Vil man tilbage til Danmark, skal I:

Vente to år og derefter lade danskeren blive svensk statsborger.

Den svenske statsborger kan derefter tage sin udenlandske ægtefælle med til Danmark, hvor statsamtet udstyrer personen med en arbejds- og opholdstilladelse
Både på den svenske ambassade i København og Migrationsverket - den svenske udlændingestyrelse - i Malmø opleves der en kraftig stigning i antallet af henvendelser.

»Vi har helt klart mærket en kraftig stigning i antallet af henvendelser den sidste måneds tid fra danskere, der vil flytte til Sverige. I øjeblikket har vi 25-30 henvendelser om dagen, og vi spørger dem direkte, hvorfor de vil flytte. Svaret er den nye danske udlændingelovgivning,« siger Jan Frederiksen, konsulærassistent på den svenske ambassade.

Det eneste ambassaden gør, når de modtager henvendelserne, er at oplyse, hvordan reglerne er på området. Alligevel påvirker antallet af henvendelser i øjeblikket ambassaden så meget, at de har besluttet at føre statistik på området.

Migrationsverket i Malmø fører ikke statistik over antallet af henvendelser, men de oplever, at der kommer flere og flere. Grunden, til at de ikke fører statistik, er også årsagen til, at så mange danskere vælger at flytte til Sverige: Så længe ægtefællen har en gyldig indrejsetilladelse - for eksempel i form af et dansk turistvisum - får de automatisk fem års opholds- og arbejdstilladelse i Sverige. De eneste krav er, at ægteparret har et ægteskabsbevis, bolig i Sverige og papirer på, at den danske del af parret har et job.

Tilbage som svensker

Efter to år kan den danske ægtefælle blive svensk statsborger, og så kan det svensk-udenlandske par vende tilbage til Danmark, hvor »svenskeren« som EU-borger har ret til at medtage sin udenlandske ægtefælle, der via statsamtet og ikke udlændingestyrelsen udstyres med en femårig opholds- og arbejdstilladelse.

Foreningen Ægteskab Uden Grænser hjælper danskere, der er gift med udlændinge, med at flytte til Sverige. Næstformanden Kenneth Wilson er i øjeblikket i gang med at lave en »sådan gør du« vejledning, da bestyrelsens otte medlemmer hver dag besvarer spørgsmål og hjælper en del mennesker med at lave den svenske løsning.

»Det er typisk boligkravet, som der er problemer med. Mange bor til fremleje eller bor hos noget familie, og det er ikke godt nok - det skal være ejer- eller lejerboliger. Vi regnede i starten med, at den nye lov ville få 300-400 danskere til at flytte til Sverige om året, men det bud bliver vi vist nødt til at opgradere, for vi har oplevet en støt stigning i antallet af henvendelser,« siger Kenneth Wilson.

De strammede regler for familiesammenføring er blandt andet blevet indført for at begrænse antallet af tvangsægteskaber.

rop@berlingske.dk

Boks

Uden om de danske regler

Er du gift med en ikke-EU-borger kan I få opholds- og arbejdstilladelse i Sverige, hvis I opfylder følgende:

Den udenlandske ægtefælle skal have en gyldig indrejsetilladelse til Sverige - for eksempel et turistvisum til Danmark.

I skal have en bolig i Sverige.

I skal vise et ægteskabsbevis.

Den danske del af ægteparret skal have et job.

Vil I tilbage til Danmark, skal I:

Vente to år og derefter lade danskeren blive svensk statsborger.

Den svenske statsborger kan derefter tage sin udenlandske ægtefælle med til Danmark, hvor statsamtet udstyrer personen med en arbejds- og opholdstilladelse.

Mest læste

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på b.dk skal du tillade visning af annoncer på b.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer b.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.