Færøsk folketingsmandat fuldgyldigt medlem af færøudvalg

Folketingets særlige færø-udvalg, der følger udviklingen i spørgsmålet om færøsk selvstyre, kan for første gang vente at få et fuldgyldigt færøsk medlem. Hidtil har de færøske folketingsmedlemmer kun haft observatørstatus.

Færøernes ene nyvalgte repræsentant til det danske folketing - Lisbeth L. Petersen fra Sambandspartiet, der går ind for et færøsk tilhørsforhold til Danmark - har besluttet at blive fuldgyldigt medlem af udvalget.

Færøudvalget blev stiftet for løbende at informere Folketinget om suverænitetsforhandlingerne mellem den danske regering og Færøernes landstyre.

- Jeg vil gerne være i de udvalg i det danske Folketing, der har noget med Færøerne at gøre. Og jeg vil være fuldgyldigt medlem, sagde Lisbeth L. Petersen, i aftes til færøsk tv.

Færøernes anden nyvalgte repræsentant i Folketinget - republikaneren Høgni Hoydal - ønsker ikke være en del af Færøudvalget. Høgni Hoydal, der er landsstyremand for selvstyre, erstattes i det danske Folketing foreløbig af sin suppleant Tórbjørn Jacobsen. Til Færøernes fjernsyn siger Tórbjørn Jacobsen, at han vil ikke indgå i nogle udvalg i det danske Folketing.

/ritzau/
Mest læste