Se stjernekokkens eget køkken

Thomas Hermans køkken er helt igennem enkelt og funktionelt. Og det er præcis sådan, han bedst kan lide det. Kom med hjem i Frederiksberg-lejligheden og hør, hvad en Michelin-kok tænker om husets madværksted og det nødvendige – og lidt dyre – grej.

Thomas Herman var senest bagmand i gourmetrestauranten Nimb Herman i Tivoli. Han var med til at starte restauranten op i 2008 og skaffede blandt andet stedet en Michelin-stjerne. Han trak sig imidlertid fra jobbet som kok og køkkenchef i februar i år for at hellige sig et indtil videre hemmeligt projekt samt for at lave kogebøger og tv-programmer i en periode.
Thomas Herman var senest bagmand i gourmetrestauranten Nimb Herman i Tivoli. Han var med til at starte restauranten op i 2008 og skaffede blandt andet stedet en Michelin-stjerne. Han trak sig imidlertid fra jobbet som kok og køkkenchef i februar i år for at hellige sig et indtil videre hemmeligt projekt samt for at lave kogebøger og tv-programmer i en periode.

Hvordan vil du beskrive dit eget køkken?

»Det er enkelt og funktionelt, og det er umiddelbart det vigtigste for mig. Det må ikke rode for meget, så jeg ikke kan finde tingene. Jeg er meget til helt rene linjer, og ikke så meget til små ting, der står over det hele. Det skal være overskueligt at arbejde i, og der skal være bordplads, og det er derfor, jeg ikke har fyldt så meget ud i køkkenet.«

Kan man se, at det er en koks køkken?

»Muligvis på udstyret. Jeg har nok noget ret dyrt grej, for det er vigtigt for mig at have det rigtige. Jeg kan ikke fungere uden gode gryder og supergode knive. Det er nok ikke så meget anderledes end for eksempel designere, der gør sig umage med at finde lige præcis dé ting, der er rigtige til deres hjem.«

Hvad synes du om dit køkkens form?

»Vi havde et stort køkken-alrum i vores tidligere lejlighed, men jeg kan faktisk godt lide, at spisning og køkken her er adskilt. Jeg har et eller andet med rod, så da vi havde køkken-alrummet, blev jeg altid nødt til at rydde op i køkkendelen, inden jeg kunne sætte mig til bords med min familie eller eventuelle gæster. Her kan jeg bare lukke døren ud til køkkenet og sætte mig og spise. Jeg savner dog hygge-delen, når man har gæster, og de står og får et glas vin, mens maden bliver færdig.«

Hvad med størrelsen?

»Vores gamle køkken var kæmpestort, og det var da fedt at have, men jeg vil faktisk til enhver tid hellere have et mindre køkken som nu, hvor der ikke er så langt mellem tingene.«

Hvad er du gladest for i dit køkken?

»At det er hvidt! Jeg kan af en eller anden grund utroligt godt lide hvide ting og er ikke så vild med alt for mange farver. Og så elsker jeg, at det er så enkelt og funktionelt. Og så er det fedt, at det er et lyst køkken på grund af det store vindue i næsten hele køkkenets bredde, så man ikke skal stå i mørke og arbejde. Det er meget bedre at arbejde i dagslys end med den kunstige belysning.«

Har du en stor maskinpark i dit køkken?

»Åh ja, jeg har for eksempel købt en fed espressomaskine – som jeg måske har brugt én gang. Jeg får tit sådan nogle ideer om ting, som jeg bare SKAL have. Til gengæld ser mange af maskinerne godt ud, og der betyder det visuelle altså også noget. At det ser fedt ud, når det står på bordet. Jeg køber dog også helst kvalitet. Jeg gider ikke eje flere elkedler til 99 kr., som man smider ud, inden der er gået et år. Så køber jeg hellere én til 1.000 kroner, der bare holder. Jeg vil hellere investere i noget ordentligt fra starten end at gå på kompromis med udseende og kvalitet. Men alligevel må jeg jo indrømme, at jeg har meget l... stående – hvor tit er det egentlig lige, man får brugt den der røremaskine? Så mine skabe er meget fyldte, og jeg har også et helt kælderrum fyldt med 25 stålgryder, en specialovn til 20.000 kr., pander og alt muligt habengut. Det kan ikke være i køkkenet, men jeg kan heller ikke få mig til at smide det ud.«

Hvor meget bruger du dit køkken?

»Jeg bruger det meget. Lige for tiden, hvor jeg ikke arbejder fast som kok i en restaurant, så bruger jeg det faktisk gennem hele dagen. Eller man kan måske sige, at min familie bruger det indtil klokken 17 – altså om morgenen og til frokost – og så tager jeg over derefter.«

Gider du altid at lave mad?

»Ikke altid, men det skal jeg jo. Ofte bliver det også bare noget relativt simpelt, fordi det skal gå hurtigt. Jeg har en datter – Smilla – og når man er tre år og kommer hjem fra skovbørnehave, så er man tit rimelig træt og rimelig sulten, så der må gerne være fart på madlavningen. Samtidig vil man jo også gerne have en lille smule tid sammen med hende efter børnehave og inden sengetid. Derfor har jeg sat et lille børnekøkken ud i køkkenet i et forsøg på at få lidt kvalitetstid med hende, hvor vi kan stå og snakke lidt, mens jeg laver mad, og hun leger, at hun gør det samme. Men projektet lykkes ikke altid, for nogle gange er det bare federe at se Skæg på sofaen ...«

Hvad er din bedste oplevelse i køkkenet?

»Jeg har lige gode oplevelser i køkkenet hver dag, synes jeg. Jeg er jo rigtig glad for at lave mad, så jeg har altid gode oplevelser, når jeg står ude i mit køkken.«

Hvordan ser det ideelle køkken for dig ud?

»Det ville være ligesom et køkken-alrum, men hvor opholdsdelen ikke er en spiseafdeling, men mere et område, der er tiltænkt til ren afslapning og underholdning. Det kunne være ret fedt, hvis man har gæster på besøg, for der er bare noget hyggeligt ved at stå i et køkken, men jeg vil som før nævnt hellere spise i et helt andet rum.«

Mest læste

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på b.dk skal du tillade visning af annoncer på b.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer b.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.