Se Årets Hus 2012: Lys, plads og teenageafdeling

Med udsigt over Søllerød Sø bor familien Tønder Hauskov, der har alt det lys, plads og panorama, de kan ønske sig.

Huset set fra haven med de store glasfacader. På førstesalen er der valgt skydedøre for at undgå for meget spildplads, når dørene er åbne. De tre nederste døre går ind til børnenes værelser.
Huset set fra haven med de store glasfacader. På førstesalen er der valgt skydedøre for at undgå for meget spildplads, når dørene er åbne. De tre nederste døre går ind til børnenes værelser.

I efteråret 2009 fik Anette Tønder Hauskov et tip om, at en grund med udsigt over Søllerød Sø i Holte var til salg. Forinden havde hun og hendes familie blot gået med småovervejelser om at flytte fra det hus, de havde et andet sted i Holte.

Billedserie:

Dér havde de sådan set de kvadratmeter, de skulle bruge, men med tre børn, der alle nærmede sig teenagealderen, kunne indretningen have været bedre.

- Vi ville gerne have et hjem med en reel teenageafdeling. I vores gamle hus lå alle værelser op og ned ad hinanden, og det var fint, da børnene var små, men i takt med at de blev ældre, ville vi hellere have det lidt mere adskilt, fortæller Anette Tønder Hauskov.

Alligevel ville familien ikke flytte for enhver pris. De var glade for det hus, de havde, så det skulle være, fordi de kunne få noget andet, der var helt specielt og samtidig kunne opfylde deres ønske om at få en teenageafdeling.

Og det var der mulighed for ved at bygge selv. Det er måske ikke noget, alle kaster sig ud i, men for Anette Tønder Hauskov virkede det oplagt, da hun så grunden ved Søllerød Sø.

Huset, der lå på grunden i forvejen, var lille og faldefærdigt, så det var udelukkende grunden, hun forelskede sig i.

- Der er en lille arkitekt gemt i mig, fortæller Anette Tønder Hauskov, der i sin tid startede på Kunstakademiets Arkitektskole, men da familiens tredje barn meldte sin ankomst, blev det for omstændigt at følge et studie.

- Men min stadige interesse for arkitektur gjorde, at tanken om at bygge noget selv var tiltrækkende. Det virkede ikke uoverskueligt.

Anette Tønder Hauskov og hendes mand, Ole Hauskov, tog derfor kontakt til Lundhilds tegnestue og arkitekten Steen Lundhild, der også er parrets ven privat.

- Vi satte os ned sammen og brainstormede over, hvad der kunne lade sig gøre inden for de rammer, vi havde. Grunden er skrå og skæv, så det gav os nogle udfordringer. Men Steen Lundhild ramte plet i første forsøg, fortæller Anette Tønder Hauskov, der havde gjort meget ud af at fortælle, hvad hun ønskede sig.

- Vi forsøgte virkelig at tænke i detaljer. Og det er jo også den mulighed, man har, når man bygger nyt. For eksempel var det et must, at man kunne se pejsen fra både køkkenet og stuen.

Desuden lagde Anette Tønder Hauskov og hendes mand også vægt på, at der skulle komme så meget lys ind som overhovedet muligt. Derfor er der glasdøre på hele den facade, der vender mod haven og åbner op til en stor terrasse.

- Selv om vinteren kommer der masser af lys ind, og det betyder meget. Vi har inviteret naturen med indenfor på den her måde.

I januar 2010 købte familien grunden, og da det blev sommer, gik først et stort nedrivnings- og udgravningsarbejde i gang. Derefter kunne de første dele af fundamentet til det nye hjem blive støbt. Et år senere stod et 312 kvadratmeter stort, hvidt hus i funkis-stil indflytningsklart.

Og det havde været længe ventet. Anette Tønder Hauskov og hendes mand fik nemlig, mod forventning, solgt deres gamle hus på så kort tid, at familien måtte rykke ind i en treværelses lejlighed i et helt år, imens det nye hus blev bygget.

- Det var ligesom med til, at børnene så ekstra meget frem til at flytte ind i det nye hus, fortæller Anette Tønder Hauskov.

Og med en hel underetage, der er tilegnet de tre børn Casper, Sara og Mikkel, var der også noget at glæde sig til. Hver af dem har værelse med udsigt over søen gennem store glasdøre, der giver direkte adgang til haven.

- Vi har prioriteret at give børnene den bedste udsigt fra deres værelser. De opholder sig derinde i løbet af dagen, mens soveværelset jo sjældent bliver benyttet i dagstimerne.

Foruden værelserne har børnene også et stort fællesrum med både bordtennis- og bordfodboldbord, en stor flydesofa og fladskærm, hvor der både bliver spillet Playstation og set film af både børnene og deres venner.

- Det er lavet til, at børnene kan have deres venner på besøg, og der er også næsten altid nogen på besøg. Det er vi glade for. Her har de plads til at hænge ud og gøre, som de vil. Og vi vil hellere have, at de er her, frem for at de render rundt et sted, vi ikke ved, hvor er.

Følg boligstoffet på Facebook

Men det er alligevel ikke kun børnene, der har adgang i underetagen.

- Det er også her, familien samler sig, når vi skal holde filmaften. Oppe i stuen har vi valgt at have et mindre fjernsyn, fordi det ikke skal dominere rummet. Der skal man bare nyde udsigten. Et tv kan jo blive et helt husalter.

Mest læste

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på b.dk skal du tillade visning af annoncer på b.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer b.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.