Kamillas kolonihavehus

Kun 20 minutter fra Københavns centrum har parret Kamilla Egenfeldt og Jens Lauridsen indrettet deres kolonihavehus med sjove loppemarkedsfund og arvestykker.

På den nyanlagte terrasse er der plads til de store krukker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Liselotte Plenov

Det nuværende kolonihavehus måtte igennem end kæmpe renovering, inden det kunne tage sig så hyggeligt og indbydende ud, som det gør i dag. for ejerne, Kamilla Egenfeldt og Jens Lauridsen, er huset med den lille og frodige have blevet deres andet hjem. Hvert år i april forlader de nemlig bylejligheden og skifter den ud med kolonihaven.

Se flere billeder fra Kamillas kolonohavehus i galleriet til højre.

Da parret fik tilbudt havehuset for fire år siden, var de ikke et øjeblik i tvivl om, at de skulle slå til. Her kunne Kamillas drøm om at få jord under neglene blive indfriet. Efter at have nydt kolonihavelivet de første år, så de muligheden for at omdanne huset til et mere funktionelt bosted. Kravet til en ombygning var dog, at den oprindelige stil skulle bevares.

Det tog dem cirka en sommer at få renoveret hele huset samt at få bygget de tilbygninger, der har øget pladsen med 20 kvadratmeter, så hele huset nu er på i alt 50 kvadratmeter. Dasset i baghaven blev revet ned, og efter tre år med det, var det en luksus pludselig at få et rigtigt toilet med en lille bruser. Det er ikke tilladt at bygge mere end 50 kvadratmeter i kolonihaven, så for at overholde det måtte det gamle baghus rives ned, før tilbygningen med køkkenen, soveværelse samt toilet kunne opføres.

Et nyt indgangsparti er også blevet opført i den gamle kolonihavestil, og en terrasse med plads til at spise og masser af planter blev også prioriteret højt under ombygningen.

I dag er den gammeldags kolonihaveidyl hel indtakt. Bonderoser byder velkommen, når man træder ind ad den lille låge, der er ved at falde fra hinanden. I de omkringliggende haver vejrer Dannebrog og de kolde øl nydes udendørs.

Grunden er ikke stor, men det passer beboerne særdeles godt, da de begge har en travl hverdag. Investerer man i et kolonihavehus, forpligter man sig samtidig til at holde haven efter nogle faste helt bestemte regler, så de ikke gror til. Det meste af haven er bevaret, som den stod ved overtagelse bl.a. med de otte æbletræer, der omkranser haven. De fylder, men skal ikke væk, for de skærmer, så der er mulighed for at være helt privat i haven.

Indendørs ses det tydeligt, at Kamilla Egenfeldt har det meste af sit liv været bidt af at gå på loppemarkeder og i genbrugsbutikker. Hun står gerne op tidligt søndag morgen for at køre Sjælland tyndt sammen med sin søster Rikke, der har en second hand butik. Størstedelen af husets interiør er loppemarkedsfund, som ikke har stået ejeren i ret meget. De håndmalede krydderiglas og de broderede ophæng er arvestykker, som har fundet deres rette plads i kolonihavehuset.

»Da vi overtog huset, gik min barndomsdrøm i opfyldelse. Her er den helt rigtige ånd og intet nybyggeri, der minder en om et parcelhuskvarter. Naboerne er en blanding af pensionister, der har haft deres kolonier i rigtig mange år, og så tilflyttere som os. Jeg slapper fuldstændig af her, væk fra den hæsblæsende københavner trafik. Jeg nyder at bruge noget af min fritid til at plante og få jord under neglene, og efter at vores ombygning sidste år nu er afslutet, er alt mere funktionelt og nemt. Det er nu dejligt med ordentligt køkken og bad, når vi bor her fra april til oktober.«

boligenberlingske.dk